Makaron z boczkiem i szpinakiem
bartek
Po raz pierwszy jadłem tak przyrządzony szpinak we Francji, w domu moich przyjaciół. Anna poszła do ogródka, narwała liści szpinaku, świeżych ziół i w jednej chwili wyczarowała wykwintną potrawę. Do tego makaron, chłodne winko i zapach leniwego popołudnia. Sos szpinakowo-śmietanowy z boczkiem może służyć także jako przystawka do mięs. Słodki smak boczku doskonale komponuje się z liśćmi szpinaku i kwaśnym pomidorem. Danie nie jest specjalnie wyszukane, ale jego niewątpliwą zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko. No i jest to jeszcze jeden sposób, żeby przemycić szpinak w codziennej diecie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
785
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 4
Po raz pierwszy jadłem tak przyrządzony szpinak we Francji, w domu moich przyjaciół. Anna poszła do ogródka, narwała liści szpinaku, świeżych ziół i w jednej chwili wyczarowała wykwintną potrawę. Do tego makaron, chłodne winko i zapach leniwego popołudnia. Sos szpinakowo-śmietanowy z boczkiem może służyć także jako przystawka do mięs. Słodki smak boczku doskonale komponuje się z liśćmi szpinaku i kwaśnym pomidorem. Danie nie jest specjalnie wyszukane, ale jego niewątpliwą zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko. No i jest to jeszcze jeden sposób, żeby przemycić szpinak w codziennej diecie.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. makaron kolanka ozdobne lubelli
1 szt. śmietanka kremowa 30%
1 szt. pomidor
40 dag. boczek
1 dag. bazylia
10 dag. parmezan
0.50 szt. szpinak mrożony
Przygotowanie
Podsmażyć boczek pokrojony w paski.
Rozmrozić pół paczki szpinaku liściastego i dusić pod przykryciem z boczkiem.
Dodać pokrojony pomidor i dalej dusić na wolnym ogniu.
Gdy szpinak się rozmrozi ściągnąć pokrywkę, żeby zredukować wodę. Na koniec dolać śmietanę kremówkę, gotować do zgęstnienia. Dodać świeżej bazylii.
Podawać z makaronem, posypać parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
785
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.