Makaron z boczkiem i szpinakiem

bartek
Makaron z boczkiem i szpinakiem

1

4.5 / 4

Po raz pierwszy jadłem tak przyrządzony szpinak we Francji, w domu moich przyjaciół. Anna poszła do ogródka, narwała liści szpinaku, świeżych ziół i w jednej chwili wyczarowała wykwintną potrawę. Do tego makaron, chłodne winko i zapach leniwego popołudnia. Sos szpinakowo-śmietanowy z boczkiem może służyć także jako przystawka do mięs. Słodki smak boczku doskonale komponuje się z liśćmi szpinaku i kwaśnym pomidorem. Danie nie jest specjalnie wyszukane, ale jego niewątpliwą zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko. No i jest to jeszcze jeden sposób, żeby przemycić szpinak w codziennej diecie.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. makaron kolanka ozdobne lubelli

1 szt. śmietanka kremowa 30%

1 szt. pomidor

40 dag. boczek

1 dag. bazylia

10 dag. parmezan

0.50 szt. szpinak mrożony

Przygotowanie


1

Podsmażyć boczek pokrojony w paski.

2

Rozmrozić pół paczki szpinaku liściastego i dusić pod przykryciem z boczkiem.

3

Dodać pokrojony pomidor i dalej dusić na wolnym ogniu.

4

Gdy szpinak się rozmrozi ściągnąć pokrywkę, żeby zredukować wodę. Na koniec dolać śmietanę kremówkę, gotować do zgęstnienia. Dodać świeżej bazylii.

5

Podawać z makaronem, posypać parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

785

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

76

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły