Makaron z boczkiem i pomidorami
m7
Przepis na szybki i smaczny obiad z wędzonym, aromatycznym boczkiem i serem pecorino.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
665
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na szybki i smaczny obiad z wędzonym, aromatycznym boczkiem i serem pecorino.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pomidor
500 g makaron uszka
60 g masło
10 g oregano
8 szt. boczek wędzony
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 łyżka oliwa
2 łyżka ser pecorino
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Pomidory parzyć w gorącej wodzie, osuszyć, obrać, i usunąć gniazda nasienne. Posiekać.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Smażyć go na rozgrzanym maśle, aż uzyska złoty kolor. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć ok. 5 minut do miękkości.
Dodać pomidory i oregano. Doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 12 minut.
W lekko osolonej, wrzącej wodzie ugotować makaron al dente. Odcedzić i odkłożyć na półmisek.
Polać sosem z patelni i wymieszać. Udekorować bazylią i startym serem pecorino.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
665
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.