0

Składniki

1 Kilogram
pomidor
500 Gramów
Makaron uszka
60 Gramów
masło extra
10 Gramów
oregano
8 Sztuk
boczek wędzony
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
1 Łyżka
oliwa
2 Łyżki
Ser pecorino
2 Łyżki
bazylia
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pomidory parzymy w gorącej wodzie, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę. Smażymy go na rozgrzanym maśle, aż uzyska złoty kolor, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy ok 5 minut do miękkości.
  3. Dodajemy pomidory i oregano. Doprawiamy do smaku. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 12 minut.
  4. W lekko osolonej, wrzącej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i odkładamy na półmisek.
  5. Polewamy sosem z patelni i mieszamy. Dekorujemy bazylią i startym serem pecorino.

Opis

Polecam przepis na szybką i smaczną przekąskę.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min

Łazanki z cukinią

Łatwy Do 40 min

Spaghetti napoletana

Łatwy Do 1 godz

Gulasz wieprzowy z pomidorami i spaghetti

Łatwy Do 1 godz

Lasagne

Średni Do 1 godz

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz

Makaron z serem i pomidorami

Średni Do 1 godz

Świderki w sosie pomidorowym

Łatwy Do 1 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!