Makaron z boczkiem i pomidorami

m7
Makaron z boczkiem i pomidorami

0

0 / 0

Przepis na szybki i smaczny obiad z wędzonym, aromatycznym boczkiem i serem pecorino.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg pomidor

500 g makaron uszka

60 g masło

10 g oregano

8 szt. boczek wędzony

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 łyżka oliwa

2 łyżka ser pecorino

2 łyżka bazylia

Przygotowanie


1

Pomidory parzyć w gorącej wodzie, osuszyć, obrać, i usunąć gniazda nasienne. Posiekać.

2

Boczek pokroić w drobną kostkę. Smażyć go na rozgrzanym maśle, aż uzyska złoty kolor. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć ok. 5 minut do miękkości.

3

Dodać pomidory i oregano. Doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 12 minut.

4

W lekko osolonej, wrzącej wodzie ugotować makaron al dente. Odcedzić i odkłożyć na półmisek.

5

Polać sosem z patelni i wymieszać. Udekorować bazylią i startym serem pecorino.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

665

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

105

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły