Makaron z boczkiem i groszkiem po włosku

lubella
Makaron z boczkiem i groszkiem po włosku

0

3.4 / 8

Włochy w domowym zaciszu? Czemu nie! Makaron z boczkiem, posypany świeżym parmezanem rozgrzeje Wasze serca.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella kolanka ozdobne

150 g groszek cukrowy

100 g boczek

1 szt. cebula

20 g masło

3 łyżka parmezan

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.

2

Boczek kroimy w słupki i smażymy na suchej patelni aż będzie chrupiący.

3

Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do boczku i smażymy chwilę, aż się zeszkli.

4

Na koniec dodajemy groszek i smażymy ok. 2 minuty.

5

Makaron odcedzamy, odlewając ok. pół szklanki wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z boczkiem i warzywami, dodajemy masło i dolewamy wodę z gotowania makaronu.

6

Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane serem typu parmezan.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

788

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły