Makaron carbonara z bobem

Lubella
 Makaron carbonara z bobem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Carbonara z bobem to letnia wariacja klasycznego włoskiego dania. Soczysty bób, chrupiący boczek i aromatyczny czosnek idealnie łączą się z kremowym sosem, tworząc pełne smaku danie.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron spaghetti lubella

300 g bób

150 g wędzony boczek

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka posiekana natka pietruszki

3 szt. żółtka jaj

100 ml śmietanka 30%

90 g parmezan

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Ugotuj bób.

Ugotuj makaron Lubella spaghetti według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni podsmaż boczek.

Do boczku dodaj czosnek, podsmaż.

Na patelnię dodaj obrany bób i posiekaną natkę pietruszki.

Połącz z ugotowanym makaronem.

W osobnej miseczce wymieszaj żółtka jaj ze śmietanką 30% i startym parmezanem.

Wlej sos do makaronu i wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Danie posyp startym parmezanem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły