Makaron z bakłażanem i chilli

Łowicz
Makaron z bakłażanem i chilli

0

0 / 0

Lubisz dania pełne smaku z nutą ostrości? Makaron z bakłażanem i chilli to idealna propozycja na szybki, sycący posiłek inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Soczysty bakłażan podsmażany na oliwie z dodatkiem aromatycznego czosnku, kaparów i ostrego chilli tworzy wyrazisty sos, który świetnie komponuje się z delikatnym makaronem. To szybki przepis na lekki obiad lub kolację, gotowy w mniej niż 30 minut. Idealny dla miłośników bezmięsnych i pikantnych potraw!

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. bakłażan

300 g makaron muszelki lubella

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

5 szt. ząbki czosnku

2 łyżka kapary

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. papryka mielona

0.50 łyżecz. płatki chili

1 łyżka chilli prażone w oleju

1 łyżka masło

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Bakłażana pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na suchej patelni.

2

W międzyczasie gotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

3

Kiedy bakłażan zacznie się rumienić, dodać oliwę, paprykę, płatki chilli, posiekany czosnek i kapary. Zamieszać i dalej smażyć.

4

Dodać do bakłażana koncentrat pomidorowy oraz trzy łyżki wody z makaronu, zamieszać.

5

Następnie dodać chilli w oleju, masło oraz posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać.

6

Na patelnię dodać ugotowany, odsączony makaron i całość zamieszać.

7

Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie z tartym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły