Makaron z bakłażanem i chilli

Łowicz

Lubisz dania pełne smaku z nutą ostrości? Makaron z bakłażanem i chilli to idealna propozycja na szybki, sycący posiłek inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Soczysty bakłażan podsmażany na oliwie z dodatkiem aromatycznego czosnku, kaparów i ostrego chilli tworzy wyrazisty sos, który świetnie komponuje się z delikatnym makaronem. To szybki przepis na lekki obiad lub kolację, gotowy w mniej niż 30 minut. Idealny dla miłośników bezmięsnych i pikantnych potraw!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lubisz dania pełne smaku z nutą ostrości? Makaron z bakłażanem i chilli to idealna propozycja na szybki, sycący posiłek inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Soczysty bakłażan podsmażany na oliwie z dodatkiem aromatycznego czosnku, kaparów i ostrego chilli tworzy wyrazisty sos, który świetnie komponuje się z delikatnym makaronem. To szybki przepis na lekki obiad lub kolację, gotowy w mniej niż 30 minut. Idealny dla miłośników bezmięsnych i pikantnych potraw!
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. bakłażan
300 g makaron muszelki lubella
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
5 szt. ząbki czosnku
2 łyżka kapary
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. papryka mielona
0.50 łyżecz. płatki chili
1 łyżka chilli prażone w oleju
1 łyżka masło
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na suchej patelni.
W międzyczasie gotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Kiedy bakłażan zacznie się rumienić, dodać oliwę, paprykę, płatki chilli, posiekany czosnek i kapary. Zamieszać i dalej smażyć.
Dodać do bakłażana koncentrat pomidorowy oraz trzy łyżki wody z makaronu, zamieszać.
Następnie dodać chilli w oleju, masło oraz posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać.
Na patelnię dodać ugotowany, odsączony makaron i całość zamieszać.
Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie z tartym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.