Makaron z bakłażanem
kontakt_1
Obiad w 10 minut! Pyszny, lekki, tani i banalny w przygotowaniu. Wystarczy bakłażan i parę składników, które mamy w domu, kilka chwil i gotowe pyszne wege danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
637
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Obiad w 10 minut! Pyszny, lekki, tani i banalny w przygotowaniu. Wystarczy bakłażan i parę składników, które mamy w domu, kilka chwil i gotowe pyszne wege danie.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella wstążki długie
1 szt. bakłażan
1 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
1 szczyp. natka pietruszki
1 szczyp. parmezan
1 łyżka olej
1 łyżka sól, pieprz
1 łyżka sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę.
Bakłażana myjemy, kroimy na plastry grubości ok pół centymetra, solimy i odstawiamy na chwilę, aż puści wodę, a następnie odsączamy go ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana dorzucamy do cebulki i podsmażamy, aż się zezłoci.
Do bakłażana z cebulką dodajemy pomidory z puszki- jeśli nie są siekane kroimy je w średnią kostkę. Przeciskamy czosnek przez praskę prosto do podsmażonych warzyw. Ugotowany makaron wrzucamy do naszego sosu, mieszamy.
Podajemy posypany natką pietruszki i parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
637
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.