Makaron z bakłażanem

kontakt_1
Makaron z bakłażanem

0

0 / 0

Obiad w 10 minut! Pyszny, lekki, tani i banalny w przygotowaniu. Wystarczy bakłażan i parę składników, które mamy w domu, kilka chwil i gotowe pyszne wege danie.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella wstążki długie

1 szt. bakłażan

1 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

1 szcz. natka pietruszki

1 szcz. parmezan

1 łyżka olej

1 łyżka sól, pieprz

1 łyżka sok pomarańczowy tymbark

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę.

2

Bakłażana myjemy, kroimy na plastry grubości ok pół centymetra, solimy i odstawiamy na chwilę, aż puści wodę, a następnie odsączamy go ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana dorzucamy do cebulki i podsmażamy, aż się zezłoci.

3

Do bakłażana z cebulką dodajemy pomidory z puszki- jeśli nie są siekane kroimy je w średnią kostkę. Przeciskamy czosnek przez praskę prosto do podsmażonych warzyw. Ugotowany makaron wrzucamy do naszego sosu, mieszamy.

4

Podajemy posypany natką pietruszki i parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły