Makaron wstążki z leśnymi grzybami w sosie śmietanowo czosnkowym

blogerzydlalubelli
Makaron wstążki z leśnymi grzybami w sosie śmietanowo czosnkowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron lubella wstążki długie

400 g świeże grzyby leśne

20 dag. wędlina chuda

1 szt. cebula

2 łyżka masło klarowane

2 szt. ząbek czosnku

200 śmietana 30%

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. lubczyk

Przygotowanie


Grzyby oczyszczamy i kroimy w talarki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę

Na patelnie wykładamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy do czasu aż trochę zmięknie.

Następnie dodajemy grzyby, smażymy kilka minut co jakiś czas mieszamy.

Dolewamy śmietanę, starty czosnek na małych oczkach oraz pokrojoną w paski wędlinę.

Wszystko dusimy do czasu aż sos zgęstnieje.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Całość posypujemy posiekanym lubczykiem.

Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do sosu.

Mieszamy i podajemy. Po wierzchu możemy posypać startym żółtym serem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

434

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły