Makaron wstążki z leśnymi grzybami w sosie śmietanowo czosnkowym

blogerzydlalubelli
Makaron wstążki z leśnymi grzybami w sosie śmietanowo czosnkowym

0

0 / 0

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron lubella wstążki długie

400 g świeże grzyby leśne

20 dek. wędlina chuda

1 szt. cebula

2 łyżka masło klarowane

2 szt. ząbek czosnku

200 śmietana 30%

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. lubczyk

Przygotowanie


1

Grzyby oczyszczamy i kroimy w talarki.

2

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę

3

Na patelnie wykładamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy do czasu aż trochę zmięknie.

4

Następnie dodajemy grzyby, smażymy kilka minut co jakiś czas mieszamy.

5

Dolewamy śmietanę, starty czosnek na małych oczkach oraz pokrojoną w paski wędlinę.

6

Wszystko dusimy do czasu aż sos zgęstnieje.

7

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

8

Całość posypujemy posiekanym lubczykiem.

9

Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do sosu.

10

Mieszamy i podajemy. Po wierzchu możemy posypać startym żółtym serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły