Makaron wiosenny

uwielbiampl
Makaron wiosenny

0

0 / 0

Makaron wiosenny to proste wegetariańskie danie - lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Warto je stosować w zdrowej diecie. Do jego przygotowania niezbędne będą m.in.: groszek zielony, fasola zielona, cebula dymka, creme fraiche, nać pietruszki, szpinak, parmezan oraz makaron typu świderki.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron lubela świderki

3 szkl. szpinak

2 szkl. groszek zielony

2 szkl. fasola zielona

1 szt. cebula dymka

4 łyżka creme fraiche

2 łyżka nać pietruszki

6 łyżka parmezan

4 łyżka masło

Przygotowanie


1

Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy szpinak, przykrywamy i podgrzewamy 5 minut, aż liście zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy groszek i fasolę do małej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, aż zmiękną. Odcedzamy.

2

Miksujemy szpinak i creme fraîche na jednolitą masę, przekładamy na patelnię. Dodajemy groszek, fasolę, dymkę, natkę i połowę parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.

3

Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem szpinakowym. Podajemy z resztą parmezanu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

668

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły