0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
Makaron Lubela świderki
3 Szklanki
szpinak
2 Szklanki
groszek zielony
2 Szklanki
Fasola zielona
1 Sztuka
cebula dymka
4 Łyżki
Creme fraiche
2 Łyżki
nać pietruszki
6 Łyżek
parmezan
4 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy szpinak, przykrywamy i podgrzewamy 5 minut, aż liście zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy groszek i fasolę do małej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, aż zmiękną. Odcedzamy.
  2. Miksujemy szpinak i creme fraîche na jednolitą masę, przekładamy na patelnię. Dodajemy groszek, fasolę, dymkę, natkę i połowę parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
  3. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem szpinakowym. Podajemy z resztą parmezanu.

Opis

Makaron wiosenny to proste wegetariańskie danie - lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Warto je stosować w zdrowej diecie. Do jego przygotowania niezbędne będą m.in.: groszek zielony, fasola zielona, cebula dymka, creme fraiche, nać pietruszki, szpinak, parmezan oraz makaron typu świderki.

Podobne przepisy

Kokardki z kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kokardki z kurczakiem

Spaghetti primavera

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti primavera

Wstążki w śmietanie

Przepis
Łatwy Do 15 min
Wstążki w śmietanie

Wstążki w sosie serowo-porowym z brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Wstążki w sosie serowo-porowym z brokułami

Makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z warzywami i kurczakiem

Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Fale w groszku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fale w groszku

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!