Makaron wiosenny
uwielbiampl
Makaron wiosenny to proste wegetariańskie danie - lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Warto je stosować w zdrowej diecie. Do jego przygotowania niezbędne będą m.in.: groszek zielony, fasola zielona, cebula dymka, creme fraiche, nać pietruszki, szpinak, parmezan oraz makaron typu świderki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
668
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron wiosenny to proste wegetariańskie danie - lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Warto je stosować w zdrowej diecie. Do jego przygotowania niezbędne będą m.in.: groszek zielony, fasola zielona, cebula dymka, creme fraiche, nać pietruszki, szpinak, parmezan oraz makaron typu świderki.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubela świderki
3 szkl. szpinak
2 szkl. groszek zielony
2 szkl. fasola zielona
1 szt. cebula dymka
4 łyżka creme fraiche
2 łyżka nać pietruszki
6 łyżka parmezan
4 łyżka masło
Przygotowanie
Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy szpinak, przykrywamy i podgrzewamy 5 minut, aż liście zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy groszek i fasolę do małej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, aż zmiękną. Odcedzamy.
Miksujemy szpinak i creme fraîche na jednolitą masę, przekładamy na patelnię. Dodajemy groszek, fasolę, dymkę, natkę i połowę parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem szpinakowym. Podajemy z resztą parmezanu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
668
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.