Makaron wiosenny
uwielbiampl
Makaron wiosenny to proste wegetariańskie danie - lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Warto je stosować w zdrowej diecie. Do jego przygotowania niezbędne będą m.in.: groszek zielony, fasola zielona, cebula dymka, creme fraiche, nać pietruszki, szpinak, parmezan oraz makaron typu świderki.
0
0 / 0
Makaron wiosenny to proste wegetariańskie danie - lekkostrawne, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Warto je stosować w zdrowej diecie. Do jego przygotowania niezbędne będą m.in.: groszek zielony, fasola zielona, cebula dymka, creme fraiche, nać pietruszki, szpinak, parmezan oraz makaron typu świderki.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubela świderki
3 szkl. szpinak
2 szkl. groszek zielony
2 szkl. fasola zielona
1 szt. cebula dymka
4 łyżka creme fraiche
2 łyżka nać pietruszki
6 łyżka parmezan
4 łyżka masło
Przygotowanie
Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy szpinak, przykrywamy i podgrzewamy 5 minut, aż liście zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy groszek i fasolę do małej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, aż zmiękną. Odcedzamy.
Miksujemy szpinak i creme fraîche na jednolitą masę, przekładamy na patelnię. Dodajemy groszek, fasolę, dymkę, natkę i połowę parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem szpinakowym. Podajemy z resztą parmezanu.