Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól
3 Łyżeczki
koncentrat pomidorowy
0.5 Łyżeczki
imbir
250 Gramów
Makaron wstążki
0.5 Szklanki
woda
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
marchew
0.5 Sztuki
papryka czerwona
1 Sztuka
pierś kurczaka
1 Sztuka
Sos słodko kwaśny
2 Sztuki
czosnek
2 Łyżki
Fasola mung kiełki
3 Łyżki
Orzechy nerkowca
1 Łyżka
olej
1 Łyżka
mąka
4 Łyżki
Ocet ryżowy
3 Łyżki
cukier
1 Łyżka
sos sojowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie cebulę kroimy w półplasterki, marchew w słupki (najpierw krążki potem w słupki), paprykę w drobną kosteczkę, pierś z kurczaka w paski.
  3. Przygotowujemy sos: do rondelka dodajemy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czosnek, imbir, sól, mieszamy, zagotowujemy, następnie zalewamy sos mąką wymieszana z wodą, gotujemy aż sos zgęstnieje.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty, dorzucamy pojedynczo paski kurczaka, tak żeby się nie zawinęły, smażymy na mocnym ogniu ok. 5 minut, następnie dodajemy marchew, paprykę smażymy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy orzechy i kiełki, podsmażamy jeszcze chwilkę, na koniec zalewamy sosem słodko kwaśnym.
  5. Ugotowany makaron odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy w miseczkach.
  6. Polecam, jest przepyszne! Smacznego!!!!!!!

Opis

Eksperymentuję z chińszczyzną :) Sos własnej roboty jest znacznie smaczniejszy niż w słoikach, polecam :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!