Makaron w sosie słodko-kwaśnym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makaron w sosie słodko-kwaśnym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975410536.jpeg&w=3840&q=75)
Sos własnej roboty jest znacznie smaczniejszy niż w słoikach. Ciesz się smakiem dań kuchni chińskiej w swoim domu.
1
0 / 0
Sos własnej roboty jest znacznie smaczniejszy niż w słoikach. Ciesz się smakiem dań kuchni chińskiej w swoim domu.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
3 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 łyżecz. imbir
250 g makaron wstążki
0.50 szkl. woda
1 szt. cebula
1 szt. marchew
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. sos słodko kwaśny
2 szt. czosnek
2 łyżka fasola mung kiełki
3 łyżka orzechy nerkowca
1 łyżka olej
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
4 łyżka ocet ryżowy
3 łyżka cukier
1 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
W tym czasie cebulę pokroić w półplasterki, marchew w słupki (najpierw krążki potem w słupki), paprykę w drobną kosteczkę, pierś z kurczaka w paski.
Przygotować sos: do rondelka dodać ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czosnek, imbir, sól. Wymieszać i zagotować sos. Następnie zalewać sos mąką wymieszaną z wodą. Gotować aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, dorzucić pojedynczo paski kurczaka, tak żeby się nie zawinęły. Smażyć na mocnym ogniu ok. 5 minut, następnie dodać marchew, paprykę i smażyć do miękkości warzyw. Pod koniec dodać orzechy i kiełki, podsmażyć jeszcze chwilkę. Na koniec zalać sosem słodko kwaśnym.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać w miseczkach.