Makaron w sosie słodko-kwaśnym

m7
Makaron w sosie słodko-kwaśnym

1

0 / 0

Sos własnej roboty jest znacznie smaczniejszy niż w słoikach. Ciesz się smakiem dań kuchni chińskiej w swoim domu.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

3 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz

0.50 łyżeczka imbir

250 g makaron wstążki

0.50 szkl. woda

1 szt. cebula

1 szt. marchew

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. sos słodko kwaśny

2 szt. czosnek

2 łyżka fasola mung kiełki

3 łyżka orzechy nerkowca

1 łyżka olej

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

4 łyżka ocet ryżowy

3 łyżka cukier

1 łyżka sos sojowy

Przygotowanie


1

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

2

W tym czasie cebulę pokroić w półplasterki, marchew w słupki (najpierw krążki potem w słupki), paprykę w drobną kosteczkę, pierś z kurczaka w paski.

3

Przygotować sos: do rondelka dodać ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czosnek, imbir, sól. Wymieszać i zagotować sos. Następnie zalewać sos mąką wymieszaną z wodą. Gotować aż sos zgęstnieje.

4

Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, dorzucić pojedynczo paski kurczaka, tak żeby się nie zawinęły. Smażyć na mocnym ogniu ok. 5 minut, następnie dodać marchew, paprykę i smażyć do miękkości warzyw. Pod koniec dodać orzechy i kiełki, podsmażyć jeszcze chwilkę. Na koniec zalać sosem słodko kwaśnym.

5

Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać w miseczkach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły