Makaron tagliatelle z przegrzebkami w sosie śmietanowo- cytrynowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Makaron tagliatelle z przegrzebkami w sosie śmietanowo- cytrynowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977334769.jpeg&w=3840&q=75)
Makaron tagliatelle z owocami morza brzmi i smakuje wybornie ;)
0
0 / 0
Makaron tagliatelle z owocami morza brzmi i smakuje wybornie ;)
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron pełne ziarno tagliatelle
10 szt. przegrzebki
150 śmietana 30%
1 szt. cebula szalotka
0.30 szkl. wytrawne białe wino
50 g masło klarowane
0.50 szt. sok z cytryny
1 szczyp. sól
1 łyżecz. miód
Przygotowanie
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, a odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula będzie szklista, dodać oczyszczone przegrzebki, smażyć po 1,5 minuty z dwóch stron, a następnie wyjąć i odłożyć na bok.
Na tą samą patelnię wlać wino, dodać sok cytryny, doprawić solą i gotować (ok. 10 minut), aż płyn się zredukuje. Podlać śmietanką oraz wodą z gotowania się makaronu, zagotować, odstawić z ognia, dodać miód i wymieszać.
Do sosu przełożyć przegrzebki. Podawać z makaronem.