Makaron tagliatelle z przegrzebkami w sosie śmietanowo- cytrynowym

lubella
Makaron tagliatelle z przegrzebkami w sosie śmietanowo- cytrynowym

0

0 / 0

Makaron tagliatelle z owocami morza brzmi i smakuje wybornie ;)

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron pełne ziarno tagliatelle

10 szt. przegrzebki

150 śmietana 30%

1 szt. cebula szalotka

0.30 szkl. wytrawne białe wino

50 g masło klarowane

0.50 szt. sok z cytryny

1 szcz. sól

1 łyżeczka miód

Przygotowanie


1

Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, a odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.

2

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula będzie szklista, dodać oczyszczone przegrzebki, smażyć po 1,5 minuty z dwóch stron, a następnie wyjąć i odłożyć na bok.

3

Na tą samą patelnię wlać wino, dodać sok cytryny, doprawić solą i gotować (ok. 10 minut), aż płyn się zredukuje. Podlać śmietanką oraz wodą z gotowania się makaronu, zagotować, odstawić z ognia, dodać miód i wymieszać.

4

Do sosu przełożyć przegrzebki. Podawać z makaronem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły