Makaron świdry z boczkiem i kukurydzą w kremowym sosie
lubella
Proste, szybkie i pożywne danie z makaronu, boczku i śmietanki. Kiedy brakuje Ci czasu na duże gotowanie, taki przepis pozwoli Ci zjeść coś smacznego, a zarazem zaoszczędzić czas. Nie wymaga wielu składników ani nakładu pracy!
3
2.8 / 10
Proste, szybkie i pożywne danie z makaronu, boczku i śmietanki. Kiedy brakuje Ci czasu na duże gotowanie, taki przepis pozwoli Ci zjeść coś smacznego, a zarazem zaoszczędzić czas. Nie wymaga wielu składników ani nakładu pracy!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella świdry
200 g boczek wędzony
200 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cebula
1 łyżka olej słonecznikowy
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy posiekaną cebulę i odsączoną kukurydzę. Następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotujemy do momentu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Mieszamy z makaronem i obficie posypujemy szczypiorkiem.