Makaron świdry z boczkiem i kukurydzą w kremowym sosie

lubella
Makaron świdry z boczkiem i kukurydzą w kremowym sosie

3

2.8 / 10

Proste, szybkie i pożywne danie z makaronu, boczku i śmietanki. Kiedy brakuje Ci czasu na duże gotowanie, taki przepis pozwoli Ci zjeść coś smacznego, a zarazem zaoszczędzić czas. Nie wymaga wielu składników ani nakładu pracy!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella świdry

200 g boczek wędzony

200 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. cebula

1 łyżka olej słonecznikowy

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy posiekaną cebulę i odsączoną kukurydzę. Następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotujemy do momentu, aż sos odparuje i zgęstnieje.

3

Mieszamy z makaronem i obficie posypujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

703

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

74

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły