Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

lubella
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

1

0 / 0

Podsmaż i upiecz kacze udka, a następnie zdejmij z kości mięso i wymieszaj z zawczasu przygotowanym sosem pomidorowym, aby wyczarować na swoim stole apetyczne danie dla łasuchów. Kaczka to mięso rzadko goszczące na naszych stołach - pora to zmienić!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 g masło

400 g makaron lubella spaghetti

4 szt. udko z kaczki

200 wino czerwone słodkie

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

2 szt. marchew

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 szkl. bulion wołowy

1 szt. rozmaryn

4 pęcz. tymianek

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Kaczki doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy, by były rumiane.

2

Następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 160 stopni.

3

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy na niej czosnek, cebule oraz marchewkę.

4

Gdy się zrumienią i woda odparuje, dodajemy koncentrat i również go przesmażamy do momentu, aż się zrumieni.

5

Dodajemy gałązki ziół oraz wino i bulion. Dusimy, aż płyn odparuje do 1/3.

6

Po chwili dodajemy oddzielone mięso z kaczki i makaron i całość zagęszczamy masłem w miarę potrzeby.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1214

kcal

Białka

78

gram

Węglowodany

108

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły