Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina
lubella
Podsmaż i upiecz kacze udka, a następnie zdejmij z kości mięso i wymieszaj z zawczasu przygotowanym sosem pomidorowym, aby wyczarować na swoim stole apetyczne danie dla łasuchów. Kaczka to mięso rzadko goszczące na naszych stołach - pora to zmienić!
1
0 / 0
Podsmaż i upiecz kacze udka, a następnie zdejmij z kości mięso i wymieszaj z zawczasu przygotowanym sosem pomidorowym, aby wyczarować na swoim stole apetyczne danie dla łasuchów. Kaczka to mięso rzadko goszczące na naszych stołach - pora to zmienić!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g masło
400 g makaron lubella spaghetti
4 szt. udko z kaczki
200 wino czerwone słodkie
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
2 szt. marchew
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szkl. bulion wołowy
1 szt. rozmaryn
4 pęcz. tymianek
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
Kaczki doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy, by były rumiane.
Następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy na niej czosnek, cebule oraz marchewkę.
Gdy się zrumienią i woda odparuje, dodajemy koncentrat i również go przesmażamy do momentu, aż się zrumieni.
Dodajemy gałązki ziół oraz wino i bulion. Dusimy, aż płyn odparuje do 1/3.
Po chwili dodajemy oddzielone mięso z kaczki i makaron i całość zagęszczamy masłem w miarę potrzeby.