Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami

m7
Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami

0

3.5 / 8

Inspiracja pochodzi z przed wielu lat z programu kulinarnego. Smacznego.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

4 szczyp. przyprawa uniwersalna

1 szt. cebula

1 szt. puszka kukurydzy

1 szt. pierś z kurczaka

1 szt. makaron chiński (sojowy)

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka zielona

1 szt. marchew

1 szt. sos sojowy

Przygotowanie


1

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w krążki, a następnie na 4 części. Papryki pokroić w kostkę. Puszkę kukurydzy odsączyć z zalewy.

2

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą uniwersalną. Podsmażyć.

3

W czasie kiedy kurczak smaży się na patelni, wrzucić do garnka na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu marchewkę i podsmażyć ok. 3 min mieszając.

4

Następnie dodać trochę wody i sosu sojowego ( około 1/2 szklanki). Dusić pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cebulę, kukurydzę i znów dusić 5 minut. W tym czasie kurczak powinien już być gotowy. Pamiętajmy, żeby nie smażyć go zbyt długo, bo będzie suchy.

5

Do garnka wrzucić kolorową paprykę i w razie potrzeby dolewać wody i sosu. Dusić od czasu do czasu mieszając.

6

Makaron sojowy przygotować według przepisu. Gdy makaron jest już gotowy, pociąć go nożem w kilku miejscach i wrzucić do woka (garnka) oraz dodać kurczaka. Wszystko razem wymieszać i dusić razem około 5 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

148

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły