Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą
lubella
Niekonwencjonalne połączenie wędzonego kurczaka z pomarańczą daje zaskakująco ciekawy efekt. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj wyjątkową makaronową ucztę! Poznawaj nieszablonowe potrawy razem z nami!
2
0 / 0
Niekonwencjonalne połączenie wędzonego kurczaka z pomarańczą daje zaskakująco ciekawy efekt. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj wyjątkową makaronową ucztę! Poznawaj nieszablonowe potrawy razem z nami!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g rukola
1 łyżka nasiona słonecznika
2 łyżka pestki dyni
2 łyżka miód
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżeczka musztarda dijon
1 łyżka sok z cytryny
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżka cukier
400 g makaron lubella kolorowy rurki
2 szt. pomarańcza
1 szt. wędzona pierś z kurczaka
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na teflonowej patelni prażymy pestki do momentu, aż zaczną strzelać. Wtedy posypujemy je cukrem i solą, następnie mieszamy, aż kryształki cukru zaczną się topić i razem z solą pokryją pestki dyni. Następnie studzimy je na papierze do pieczenia. Pestkami posypujemy sałatkę.
Rukolę opłukujemy i mieszamy razem z makaronem. Umyte pomarańcze obieramy i filetujemy. Z piersi z kurczaka usuwamy skórę i kroimy na cienkie plasterki. Następnie pomarańczę oraz kurczaka układamy na makaron. W miseczce dokładnie mieszamy miód, musztardę, oliwę oraz cytrynę i polewamy tym sałatkę.