Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

lubella
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

2

0 / 0

Niekonwencjonalne połączenie wędzonego kurczaka z pomarańczą daje zaskakująco ciekawy efekt. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj wyjątkową makaronową ucztę! Poznawaj nieszablonowe potrawy razem z nami!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g rukola

1 łyżka nasiona słonecznika

2 łyżka pestki dyni

2 łyżka miód

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżeczka musztarda dijon

1 łyżka sok z cytryny

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżka cukier

400 g makaron lubella kolorowy rurki

2 szt. pomarańcza

1 szt. wędzona pierś z kurczaka

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

2

Na teflonowej patelni prażymy pestki do momentu, aż zaczną strzelać. Wtedy posypujemy je cukrem i solą, następnie mieszamy, aż kryształki cukru zaczną się topić i razem z solą pokryją pestki dyni. Następnie studzimy je na papierze do pieczenia. Pestkami posypujemy sałatkę.

3

Rukolę opłukujemy i mieszamy razem z makaronem. Umyte pomarańcze obieramy i filetujemy. Z piersi z kurczaka usuwamy skórę i kroimy na cienkie plasterki. Następnie pomarańczę oraz kurczaka układamy na makaron. W miseczce dokładnie mieszamy miód, musztardę, oliwę oraz cytrynę i polewamy tym sałatkę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły