Makaron razowy z cielęciną
bartek
Gdy któryś z domowników nie może jeść smażonych produktów i pszenicy, a po długiej, restrykcyjnej diecie tęskni do kawałka mięsa i „normalnego” obiadu - polecam przepis na zdrowy sos, który zrobiłem bez użycia tłuszczu – na wodzie - i dodałem do tego razowy makaron. Zapytano kiedyś Włochów, jakie polskie słowo kojarzy się im z miłością i spośród wielu słów wybrali słowo: cielęcina. Coś w tym musi być, bo nawet w smaku czuć tę subtelność i czułość. Mięso jest delikatne i suche, podaje się je nawet dzieciom. Zawiera najmniej tłuszczu wśród mięs czerwonych, a jednocześnie jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka i witaminy B12 (uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek). Cóż mogę dodać… Obiad był smaczny, a cielęcina jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Aby mieć pewność, że dostaniemy w sklepie to, co chcemy dobrze jest wybrać odpowiedni kawałek i poprosić o zmielenie na miejscu (jeśli nie ma osobnej maszyny do mielenia, pani ekspedientka powinna ją umyć po mieleniu innego mięsa, np. po wieprzowinie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Gdy któryś z domowników nie może jeść smażonych produktów i pszenicy, a po długiej, restrykcyjnej diecie tęskni do kawałka mięsa i „normalnego” obiadu - polecam przepis na zdrowy sos, który zrobiłem bez użycia tłuszczu – na wodzie - i dodałem do tego razowy makaron. Zapytano kiedyś Włochów, jakie polskie słowo kojarzy się im z miłością i spośród wielu słów wybrali słowo: cielęcina. Coś w tym musi być, bo nawet w smaku czuć tę subtelność i czułość. Mięso jest delikatne i suche, podaje się je nawet dzieciom. Zawiera najmniej tłuszczu wśród mięs czerwonych, a jednocześnie jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka i witaminy B12 (uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek). Cóż mogę dodać… Obiad był smaczny, a cielęcina jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Aby mieć pewność, że dostaniemy w sklepie to, co chcemy dobrze jest wybrać odpowiedni kawałek i poprosić o zmielenie na miejscu (jeśli nie ma osobnej maszyny do mielenia, pani ekspedientka powinna ją umyć po mieleniu innego mięsa, np. po wieprzowinie).
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
4 szczyp. parmezan
1 szt. makaron razowy
10 szt. świeża bazylia
2 szt. cebula
8 szt. pomidor
20 dag. cielęcina
0.50 szkl. oliwki
0.50 szkl. pomidory suszone
Przygotowanie
W tym czasie gotuję makaron. Danie podaję ze świeżą bazylią i parmezanem.
Na ¼ szklanki wody podduszam pokrojoną w kostkę cebulę.
Przygotowuję produkty: makaron razowy, cielęcina, pomidory suszone i świeże obrane ze skórki, oliwki, cebulę, parmezan i bazylię.
Smażę to wszystko na dużym ogniu bez przykrycia aż do chwili, gdy zredukuje się woda z pomidorów.
Wtedy dorzucam garść pokrojonych oliwek, garść suszonych pomidorów, sól i pieprz. Duszę to wszystko około 5-10 minut.
Jak cebula będzie miękka dodaję zmieloną cielęcinę. Wszystko razem duszę około 15-20 minut. W tym czasie sparzam pomidory i obieram je ze skórki. Kroję w kostkę i dodaję do sosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.