Makaron razowy z cielęciną
bartek
Gdy któryś z domowników nie może jeść smażonych produktów i pszenicy, a po długiej, restrykcyjnej diecie tęskni do kawałka mięsa i „normalnego” obiadu - polecam przepis na zdrowy sos, który zrobiłem bez użycia tłuszczu – na wodzie - i dodałem do tego razowy makaron. Zapytano kiedyś Włochów, jakie polskie słowo kojarzy się im z miłością i spośród wielu słów wybrali słowo: cielęcina. Coś w tym musi być, bo nawet w smaku czuć tę subtelność i czułość. Mięso jest delikatne i suche, podaje się je nawet dzieciom. Zawiera najmniej tłuszczu wśród mięs czerwonych, a jednocześnie jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka i witaminy B12 (uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek). Cóż mogę dodać… Obiad był smaczny, a cielęcina jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Aby mieć pewność, że dostaniemy w sklepie to, co chcemy dobrze jest wybrać odpowiedni kawałek i poprosić o zmielenie na miejscu (jeśli nie ma osobnej maszyny do mielenia, pani ekspedientka powinna ją umyć po mieleniu innego mięsa, np. po wieprzowinie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
255
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Gdy któryś z domowników nie może jeść smażonych produktów i pszenicy, a po długiej, restrykcyjnej diecie tęskni do kawałka mięsa i „normalnego” obiadu - polecam przepis na zdrowy sos, który zrobiłem bez użycia tłuszczu – na wodzie - i dodałem do tego razowy makaron. Zapytano kiedyś Włochów, jakie polskie słowo kojarzy się im z miłością i spośród wielu słów wybrali słowo: cielęcina. Coś w tym musi być, bo nawet w smaku czuć tę subtelność i czułość. Mięso jest delikatne i suche, podaje się je nawet dzieciom. Zawiera najmniej tłuszczu wśród mięs czerwonych, a jednocześnie jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka i witaminy B12 (uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek). Cóż mogę dodać… Obiad był smaczny, a cielęcina jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Aby mieć pewność, że dostaniemy w sklepie to, co chcemy dobrze jest wybrać odpowiedni kawałek i poprosić o zmielenie na miejscu (jeśli nie ma osobnej maszyny do mielenia, pani ekspedientka powinna ją umyć po mieleniu innego mięsa, np. po wieprzowinie).
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
4 szczyp. parmezan
1 szt. makaron razowy
10 szt. świeża bazylia
2 szt. cebula
8 szt. pomidor
20 dag. cielęcina
0.50 szkl. oliwki
0.50 szkl. pomidory suszone
Przygotowanie
W tym czasie gotuję makaron. Danie podaję ze świeżą bazylią i parmezanem.
Na ¼ szklanki wody podduszam pokrojoną w kostkę cebulę.
Przygotowuję produkty: makaron razowy, cielęcina, pomidory suszone i świeże obrane ze skórki, oliwki, cebulę, parmezan i bazylię.
Smażę to wszystko na dużym ogniu bez przykrycia aż do chwili, gdy zredukuje się woda z pomidorów.
Wtedy dorzucam garść pokrojonych oliwek, garść suszonych pomidorów, sól i pieprz. Duszę to wszystko około 5-10 minut.
Jak cebula będzie miękka dodaję zmieloną cielęcinę. Wszystko razem duszę około 15-20 minut. W tym czasie sparzam pomidory i obieram je ze skórki. Kroję w kostkę i dodaję do sosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
255
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.