Makaron rakiettoni z truskawkami

Lubella
Makaron rakiettoni z truskawkami

Średnia 3.5 / 2

Oceń!

Słodko-kremowy makaron z dżemem truskawkowym Łowicz 6 kcal i jogurtem, pachnący miętą i świeżymi truskawkami. Lekki, orzeźwiający deser lub letni obiad w kilka minut.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

160 g makaron rakiettoni lubella

3 łyżka dżem truskawkowy łowicz 6 kcal

100 g gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18%

6 szt. listki mięty do dekoracji

100 g świeże truskawki do dekoracji

Opcjonalnie

1 łyżecz. miód

Przygotowanie


Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.

W misce wymieszaj dżem truskawkowy z jogurtem (lub śmietaną) i ewentualnie miodem.

Dodaj ugotowany makaron do sosu, dokładnie wymieszaj, by całość się połączyła.

Przełóż na talerze, udekoruj świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Podawaj na ciepło lub lekko schłodzone jako deserowy makaron.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły