Makaron Poświąteczne Sprzątanie Lodówki

koza1967

Makaron, który idealnie sprawdzi się jako ,,przerywnik" od nie zawsze lekkich, świątecznych potraw, a ponadto pozwoli nam zagospodarować jedzenie, którego nie udało się wykorzystać w czasie świątecznych przygotowań. Możemy do niego dodać zarówno resztki warzyw, które po Świętach zapodziały nam się w lodówce lub to, co akurat mamy pod ręką. W moim przypadku była to np. śmietana kremówka, która została po przygotowaniu świątecznych ciasteczek oraz zagubiona w lodówce kostka tofu, której kończył się termin ważności. Jednak pamiętajmy, że podstawą jest dobrej jakości makaron, bo nieważne jakie dodatki wybierzemy - on stanowi bazę naszego dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
610
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron, który idealnie sprawdzi się jako ,,przerywnik" od nie zawsze lekkich, świątecznych potraw, a ponadto pozwoli nam zagospodarować jedzenie, którego nie udało się wykorzystać w czasie świątecznych przygotowań. Możemy do niego dodać zarówno resztki warzyw, które po Świętach zapodziały nam się w lodówce lub to, co akurat mamy pod ręką. W moim przypadku była to np. śmietana kremówka, która została po przygotowaniu świątecznych ciasteczek oraz zagubiona w lodówce kostka tofu, której kończył się termin ważności. Jednak pamiętajmy, że podstawą jest dobrej jakości makaron, bo nieważne jakie dodatki wybierzemy - on stanowi bazę naszego dania.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
300 g makaron świderki lubella
1 szkl. śmietana kremówka 36%
8 szt. pomidory suszone
1 łyżka kapary
1 kostka tofu
1 puszka tuńczyk w sosie własnym
1 szt. mozzarella kulka
1 szt. cebula
1 szczyp. sól, pieprz
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w pióra, tofu w kostkę, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy z wody.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (można wykorzystać olej ze słoika po suszonych pomidorach). Dodajemy cebulę, podsmażamy 2-3 minuty. Po chwili dodajemy pokrojone tofu i smażymy kolejne 2 minuty.
Na patelnię wrzucamy suszone pomidory, kapary, tuńczyka i mieszamy. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz porwaną na kawałeczki mozzarellę. Chwilkę gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do momentu, gdy dokładnie pokryje się sosem. Najlepiej smakuje podany od razu po przygotowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
610
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.