Makaron Poświąteczne Sprzątanie Lodówki

koza1967
Makaron Poświąteczne Sprzątanie Lodówki

0

0 / 0

Makaron, który idealnie sprawdzi się jako ,,przerywnik" od nie zawsze lekkich, świątecznych potraw, a ponadto pozwoli nam zagospodarować jedzenie, którego nie udało się wykorzystać w czasie świątecznych przygotowań. Możemy do niego dodać zarówno resztki warzyw, które po Świętach zapodziały nam się w lodówce lub to, co akurat mamy pod ręką. W moim przypadku była to np. śmietana kremówka, która została po przygotowaniu świątecznych ciasteczek oraz zagubiona w lodówce kostka tofu, której kończył się termin ważności. Jednak pamiętajmy, że podstawą jest dobrej jakości makaron, bo nieważne jakie dodatki wybierzemy - on stanowi bazę naszego dania.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

300 g makaron świderki lubella

1 szkl. śmietana kremówka 36%

8 szt. pomidory suszone

1 łyżka kapary

1 kostka tofu

1 puszka tuńczyk w sosie własnym

1 szt. mozzarella kulka

1 szt. cebula

1 szczyp. sól, pieprz

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Cebulę kroimy w pióra, tofu w kostkę, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy z wody.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy olej (można wykorzystać olej ze słoika po suszonych pomidorach). Dodajemy cebulę, podsmażamy 2-3 minuty. Po chwili dodajemy pokrojone tofu i smażymy kolejne 2 minuty.

4

Na patelnię wrzucamy suszone pomidory, kapary, tuńczyka i mieszamy. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz porwaną na kawałeczki mozzarellę. Chwilkę gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do momentu, gdy dokładnie pokryje się sosem. Najlepiej smakuje podany od razu po przygotowaniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły