Makaron Poświąteczne Sprzątanie Lodówki
koza1967
Makaron, który idealnie sprawdzi się jako ,,przerywnik" od nie zawsze lekkich, świątecznych potraw, a ponadto pozwoli nam zagospodarować jedzenie, którego nie udało się wykorzystać w czasie świątecznych przygotowań. Możemy do niego dodać zarówno resztki warzyw, które po Świętach zapodziały nam się w lodówce lub to, co akurat mamy pod ręką. W moim przypadku była to np. śmietana kremówka, która została po przygotowaniu świątecznych ciasteczek oraz zagubiona w lodówce kostka tofu, której kończył się termin ważności. Jednak pamiętajmy, że podstawą jest dobrej jakości makaron, bo nieważne jakie dodatki wybierzemy - on stanowi bazę naszego dania.
0
0 / 0
Makaron, który idealnie sprawdzi się jako ,,przerywnik" od nie zawsze lekkich, świątecznych potraw, a ponadto pozwoli nam zagospodarować jedzenie, którego nie udało się wykorzystać w czasie świątecznych przygotowań. Możemy do niego dodać zarówno resztki warzyw, które po Świętach zapodziały nam się w lodówce lub to, co akurat mamy pod ręką. W moim przypadku była to np. śmietana kremówka, która została po przygotowaniu świątecznych ciasteczek oraz zagubiona w lodówce kostka tofu, której kończył się termin ważności. Jednak pamiętajmy, że podstawą jest dobrej jakości makaron, bo nieważne jakie dodatki wybierzemy - on stanowi bazę naszego dania.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
300 g makaron świderki lubella
1 szkl. śmietana kremówka 36%
8 szt. pomidory suszone
1 łyżka kapary
1 kostka tofu
1 puszka tuńczyk w sosie własnym
1 szt. mozzarella kulka
1 szt. cebula
1 szczyp. sól, pieprz
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w pióra, tofu w kostkę, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy z wody.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (można wykorzystać olej ze słoika po suszonych pomidorach). Dodajemy cebulę, podsmażamy 2-3 minuty. Po chwili dodajemy pokrojone tofu i smażymy kolejne 2 minuty.
Na patelnię wrzucamy suszone pomidory, kapary, tuńczyka i mieszamy. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz porwaną na kawałeczki mozzarellę. Chwilkę gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do momentu, gdy dokładnie pokryje się sosem. Najlepiej smakuje podany od razu po przygotowaniu.