Makaron po chińsku z airfryera

EkspertOdKuchni

Makaron po chińsku z airfryera to błyskawiczny przepis na pyszne, orientalne danie pełne smaku i kolorów. Soczyste kawałki kurczaka, chrupiące warzywa i idealnie przyprawiony makaron to doskonały wybór na obiad lub kolację – bez stania przy patelni i bez nadmiaru tłuszczu. Wszystko przygotujesz w kilka minut w airfryerze, zachowując pełnię aromatów i wartości odżywczych. To lekka, a jednocześnie sycąca propozycja, która przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni azjatyckiej, jak i osobom szukającym prostych, zdrowych rozwiązań na co dzień. Makaron po chińsku z airfryera sprawdzi się idealnie, gdy masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron po chińsku z airfryera to błyskawiczny przepis na pyszne, orientalne danie pełne smaku i kolorów. Soczyste kawałki kurczaka, chrupiące warzywa i idealnie przyprawiony makaron to doskonały wybór na obiad lub kolację – bez stania przy patelni i bez nadmiaru tłuszczu. Wszystko przygotujesz w kilka minut w airfryerze, zachowując pełnię aromatów i wartości odżywczych. To lekka, a jednocześnie sycąca propozycja, która przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni azjatyckiej, jak i osobom szukającym prostych, zdrowych rozwiązań na co dzień. Makaron po chińsku z airfryera sprawdzi się idealnie, gdy masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni.
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g udka z kurczaka bez skóry i kości
250 g makaron chiński instant
1 szt. papryka żółta
0.50 szt. brokuły
1 szt. cebula czerwona
50 ml sos sriracha
50 ml sos sojowy
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. olej sezamowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W miseczce wymieszać sos sojowy, sos sriracha, cukier i olej sezamowy.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić połową sosu.
Z airfryera wyciągnąć kratkę. Na dnie umieścić makaron, następnie warzywa i na wierzchu kurczaka. Wlać ok. 150–200 ml wody.
Ustawić na 180°C i piec przez około 20 minut, aż mięso się przyrumieni, a makaron zmięknie.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.