Makaron po chińsku z airfryera

EkspertOdKuchni
Makaron po chińsku z airfryera

0

0 / 0

Makaron po chińsku z airfryera to błyskawiczny przepis na pyszne, orientalne danie pełne smaku i kolorów. Soczyste kawałki kurczaka, chrupiące warzywa i idealnie przyprawiony makaron to doskonały wybór na obiad lub kolację – bez stania przy patelni i bez nadmiaru tłuszczu. Wszystko przygotujesz w kilka minut w airfryerze, zachowując pełnię aromatów i wartości odżywczych. To lekka, a jednocześnie sycąca propozycja, która przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni azjatyckiej, jak i osobom szukającym prostych, zdrowych rozwiązań na co dzień. Makaron po chińsku z airfryera sprawdzi się idealnie, gdy masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g udka z kurczaka bez skóry i kości

250 g makaron chiński instant

1 szt. papryka żółta

0.50 szt. brokuły

1 szt. cebula czerwona

50 ml sos sriracha

50 ml sos sojowy

1 łyżecz. cukier

0.50 łyżecz. olej sezamowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W miseczce wymieszać sos sojowy, sos sriracha, cukier i olej sezamowy.

2

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki.

3

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić połową sosu.

4

Z airfryera wyciągnąć kratkę. Na dnie umieścić makaron, następnie warzywa i na wierzchu kurczaka. Wlać ok. 150–200 ml wody.

5

Ustawić na 180°C i piec przez około 20 minut, aż mięso się przyrumieni, a makaron zmięknie.

6

Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły