Makaron pióra z szynką wędzoną, pieczarkami i sosem serowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Makaron pióra z szynką wędzoną, pieczarkami i sosem serowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707484862208.jpg&w=3840&q=75)
Kremowy makaron z pieczarkami i chipsem z wędzonej szynki zaskoczy Twoich gości. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
2
0 / 0
Kremowy makaron z pieczarkami i chipsem z wędzonej szynki zaskoczy Twoich gości. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g makaron lubella pióra
1 szczyp. cukier
25 g cebula
1 łyżka oliwa
4 szt. pieczarka
100 g śmietana 36%
50 g serek topiony
25 g szynka dojrzewająca
Przygotowanie
Ugotuj makaron wedł.ug przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wsyp szczyptę cukru oraz pokrojoną w pióra cebulę. Całość karmelizuj ok 4-5 minut na średnim ogniu.
Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe dolej śmietanę 36%. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Dodaj serek topiony, natkę pietruszki oraz wcześniej ugotowany makaron.
Całość udekoruj drobno pokrojoną szynką wędzoną oraz chipsem. Jak go przygotować? Ukrój cienki plaster szynki dojrzewającej i piecz go przez 15 minut w 140 stopniach.