Makaron pióra z szynką wędzoną, pieczarkami i sosem serowym
Lubella
Kremowy makaron z pieczarkami i chipsem z wędzonej szynki zaskoczy Twoich gości. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
810
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Kremowy makaron z pieczarkami i chipsem z wędzonej szynki zaskoczy Twoich gości. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g makaron lubella pióra
1 szczyp. cukier
25 g cebula
1 łyżka oliwa
4 szt. pieczarka
100 g śmietana 36%
50 g serek topiony
25 g szynka dojrzewająca
Przygotowanie
Ugotuj makaron wedł.ug przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wsyp szczyptę cukru oraz pokrojoną w pióra cebulę. Całość karmelizuj ok 4-5 minut na średnim ogniu.
Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe dolej śmietanę 36%. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Dodaj serek topiony, natkę pietruszki oraz wcześniej ugotowany makaron.
Całość udekoruj drobno pokrojoną szynką wędzoną oraz chipsem. Jak go przygotować? Ukrój cienki plaster szynki dojrzewającej i piecz go przez 15 minut w 140 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
810
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.