Makaron pióra z szynką wędzoną, pieczarkami i sosem serowym

Lubella
Makaron pióra z szynką wędzoną, pieczarkami i sosem serowym

2

0 / 0

Kremowy makaron z pieczarkami i chipsem z wędzonej szynki zaskoczy Twoich gości. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g makaron lubella pióra

1 szczyp. cukier

25 g cebula

1 łyżka oliwa

4 szt. pieczarka

100 g śmietana 36%

50 g serek topiony

25 g szynka dojrzewająca

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron wedł.ug przepisu na opakowaniu.

2

Na rozgrzaną patelnię wsyp szczyptę cukru oraz pokrojoną w pióra cebulę. Całość karmelizuj ok 4-5 minut na średnim ogniu.

3

Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe dolej śmietanę 36%. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

4

Dodaj serek topiony, natkę pietruszki oraz wcześniej ugotowany makaron.

5

Całość udekoruj drobno pokrojoną szynką wędzoną oraz chipsem. Jak go przygotować? Ukrój cienki plaster szynki dojrzewającej i piecz go przez 15 minut w 140 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

810

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły