Makaron pióra z brokułami
uwielbiampl
Pyszna i mało pracochłonna potrawa - makaron typu pióra z brokułami. Proponowane danie to świetne uzupełnienie bezmięsnej diety wegetariańskiej. Jeśli poszukujesz inspiracji na dobre i szybkie danie obiadowe, to właśnie ją znalazłeś!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
498
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
5 / 1
Pyszna i mało pracochłonna potrawa - makaron typu pióra z brokułami. Proponowane danie to świetne uzupełnienie bezmięsnej diety wegetariańskiej. Jeśli poszukujesz inspiracji na dobre i szybkie danie obiadowe, to właśnie ją znalazłeś!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 bulion warzywny
200 jogurt naturalny
1 szczyp. jarzynka
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
300 g makaron lubella pióra
2 szt. czosnek
2 łyżka szczypiorek
2 łyżka łuskane orzechy włoskie
50 dag. brokuły
10 dag. rokpol
Przygotowanie
Świeże brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 min., następnie odsączamy.
Rokpol rozkruszamy na bardzo małe kawałki, wkładamy do gorącego bulionu warzywnego i podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopi.
Dolewamy jogurt i cały czas mieszając podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania.
Sos mieszamy z opłukanym i posiekanym szczypiorkiem i obranym, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą jarzynki.
Makaron gotujemy na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.
Ugotowany makaron i brokuły przekładamy do dużej miski.
Polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i posypujemy posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
498
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.