Makaron pióra z brokułami

uwielbiampl
Makaron pióra z brokułami

3

5 / 1

Pyszna i mało pracochłonna potrawa - makaron typu pióra z brokułami. Proponowane danie to świetne uzupełnienie bezmięsnej diety wegetariańskiej. Jeśli poszukujesz inspiracji na dobre i szybkie danie obiadowe, to właśnie ją znalazłeś!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 bulion warzywny

200 jogurt naturalny

1 szcz. jarzynka

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

300 g makaron lubella pióra

2 szt. czosnek

2 łyżka szczypiorek

2 łyżka łuskane orzechy włoskie

50 dek. brokuły

10 dek. rokpol

Przygotowanie


1

Świeże brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 min., następnie odsączamy.

2

Rokpol rozkruszamy na bardzo małe kawałki, wkładamy do gorącego bulionu warzywnego i podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopi.

3

Dolewamy jogurt i cały czas mieszając podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania.

4

Sos mieszamy z opłukanym i posiekanym szczypiorkiem i obranym, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą jarzynki.

5

Makaron gotujemy na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.

6

Ugotowany makaron i brokuły przekładamy do dużej miski.

7

Polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i posypujemy posiekanymi orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły