Makaron pióra pełne ziarno z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

lubella
Makaron pióra pełne ziarno z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

1

0 / 0

Pełnoziarnisty makaron pióra z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, zielonymi szparagami, czosnkiem i tartym parmezanem. Bardzo pożywna propozycja, a przy tym niesamowicie smaczna. Spróbuj koniecznie!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

125 g makaron penne lubella pełne ziarno

2 szt. pomidory

1 szt. brokuły

1 pęcz. szparagi zielone

2 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

2 łyżka parmezan tarty

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron pióra Lubella al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

2

Pokrój pomidory w ósemki, brokuł na mniejsze części, a szparagi w kawałki. Na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj do niego różyczki brokułu oraz szparagi. Całość po ugotowaniu odcedź.

3

Wstaw pusty garnek na ogień, wlej oliwę i dodaj starty lub rozgnieciony czosnek. Podsmaż przez chwilę. Dodaj pomidory i zwiększ ogień. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez 1–2 minuty, aż powstanie sos. Dodaj odcedzony makaron z brokułami i szparagami. Teraz całość wymieszaj.

4

Podawaj w głębokich talerzach, na wierzch dorzuć tarty ser dojrzewający.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

481

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły