Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze (TM6, TM5)
Lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
77
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
17
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. ząbek czosnku
200 g jogurt grecki
10 g musztarda dijon
10 g miód
15 g świeżo wyciśnięty sok z cytryny
15 g oliwa z oliwek
1.75 łyżecz. sól
1200 g woda
150 g cukinia pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
150 g świeża zielona fasolka szparagowa, z odciętymi końcówkami, pokrojona na 3 części lub fasolka mrożona cięta
150 g mrożony groszek zielony
270 g makaron penne pełne ziarno lubella
1 szt. tarty ser parmezan do oprószenia (opcjonalnie)
Przydatne przybory kuchenne
1 szt. durszlak
1 szt. miska
Części urządzenia Thermomix
1 szt. miarka
1 szt. varoma
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, jogurt, musztardę i miód, dodać sok z cytryny, 10 g oliwy, ¾ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować 10 s/obr. 6. Dressing jogurtowy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej cukinię* i fasolkę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze 15 min/Varoma/⟲/1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać makaron. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, gotować na parze zgodnie z czasem podanym na opakowaniu Varoma/⟲/1. Zdjąć przystawkę Varoma. Makaron odcedzić przez durszlak, przełożyć do miski. Dodać ugotowane na parze warzywa, wymieszać. Polać dressingiem jogurtowym. Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze i dresingiem jogurtowym podawać oprószony parmezanem**.
WSKAZÓWKA: * Małych, młodych cukinii o miękkiej skórce nie trzeba obierać. Duże cukinie o twardej skórce należy obrać oraz pozbawić części nasiennej. ** Przepis „Rozdrabnianie parmezanu” znajduje się na platformie Cookidoo®.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
77
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.