Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze (TM6, TM5)

Lubella
Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze (TM6, TM5)

0

0 / 0

17

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. ząbek czosnku

200 g jogurt grecki

10 g musztarda dijon

10 g miód

15 g świeżo wyciśnięty sok z cytryny

15 g oliwa z oliwek

1.75 łyżecz. sól

1200 g woda

150 g cukinia pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)

150 g świeża zielona fasolka szparagowa, z odciętymi końcówkami, pokrojona na 3 części lub fasolka mrożona cięta

150 g mrożony groszek zielony

270 g makaron penne pełne ziarno lubella

1 szt. tarty ser parmezan do oprószenia (opcjonalnie)

Przydatne przybory kuchenne

1 szt. durszlak

1 szt. miska

Części urządzenia Thermomix

1 szt. miarka

1 szt. varoma

Przygotowanie


1

Do naczynia miksującego włożyć czosnek, jogurt, musztardę i miód, dodać sok z cytryny, 10 g oliwy, ¾ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować 10 s/obr. 6. Dressing jogurtowy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

2

Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej cukinię* i fasolkę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze 15 min/Varoma/⟲/1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.

3

Do naczynia miksującego dodać makaron. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, gotować na parze zgodnie z czasem podanym na opakowaniu Varoma/⟲/1. Zdjąć przystawkę Varoma. Makaron odcedzić przez durszlak, przełożyć do miski. Dodać ugotowane na parze warzywa, wymieszać. Polać dressingiem jogurtowym. Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze i dresingiem jogurtowym podawać oprószony parmezanem**.

4

WSKAZÓWKA: * Małych, młodych cukinii o miękkiej skórce nie trzeba obierać. Duże cukinie o twardej skórce należy obrać oraz pozbawić części nasiennej. ** Przepis „Rozdrabnianie parmezanu” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

77

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły