Makaron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelowa

m7
Makaron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelowa

0

0 / 0

Coś nowego, smacznego w sam raz dla łasuchów.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżeczka sos sojowy

150 g czekolada gorzka

150 g marmolada morelowa

100 g migdały

100 g rodzynki

50 g masło

3 łyżka sezam nasiona

1 łyżka siemie lniane

3 łyżka miód pszczeli

3 łyżka rum

50 dek. makaron pełnoziarnisty

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente.

2

Do rondelka wlać miód, dodać masło oraz czekoladę i wspólnie roztopić. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu i dorzucić do czekolady. Siemie uprażyć podobnie jak sezam, ale zmielić w młynku i dopiero dorzucić. Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie a migdały posiekać. Wlać do polewy sos sojowy. Dołożyć odcedzone rodzynki i posiekane migdały- dobrze wymieszać. Wlać rum i ponownie wymieszać.

3

Polać gorący makaron z jednej strony z drugiej położyć łyżke podgrzanej marmolady morelowej- można udekorować bitą śmietana jeśli ktoś lubi. Potrawa może stanowić danie obiadowe albo deser.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły