Makaron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelowa
m7
Coś nowego, smacznego w sam raz dla łasuchów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
753
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Coś nowego, smacznego w sam raz dla łasuchów.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. sos sojowy
150 g czekolada gorzka
150 g marmolada morelowa
100 g migdały
100 g rodzynki
50 g masło
3 łyżka sezam nasiona
1 łyżka siemie lniane
3 łyżka miód pszczeli
3 łyżka rum
50 dag. makaron pełnoziarnisty
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Do rondelka wlać miód, dodać masło oraz czekoladę i wspólnie roztopić. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu i dorzucić do czekolady. Siemie uprażyć podobnie jak sezam, ale zmielić w młynku i dopiero dorzucić. Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie a migdały posiekać. Wlać do polewy sos sojowy. Dołożyć odcedzone rodzynki i posiekane migdały- dobrze wymieszać. Wlać rum i ponownie wymieszać.
Polać gorący makaron z jednej strony z drugiej położyć łyżke podgrzanej marmolady morelowej- można udekorować bitą śmietana jeśli ktoś lubi. Potrawa może stanowić danie obiadowe albo deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
753
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.