Makaron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelowa

m7
Makaron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelowa

0

0 / 0

Coś nowego, smacznego w sam raz dla łasuchów.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. sos sojowy

150 g czekolada gorzka

150 g marmolada morelowa

100 g migdały

100 g rodzynki

50 g masło

3 łyżka sezam nasiona

1 łyżka siemie lniane

3 łyżka miód pszczeli

3 łyżka rum

50 dag. makaron pełnoziarnisty

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente.

2

Do rondelka wlać miód, dodać masło oraz czekoladę i wspólnie roztopić. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu i dorzucić do czekolady. Siemie uprażyć podobnie jak sezam, ale zmielić w młynku i dopiero dorzucić. Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie a migdały posiekać. Wlać do polewy sos sojowy. Dołożyć odcedzone rodzynki i posiekane migdały- dobrze wymieszać. Wlać rum i ponownie wymieszać.

3

Polać gorący makaron z jednej strony z drugiej położyć łyżke podgrzanej marmolady morelowej- można udekorować bitą śmietana jeśli ktoś lubi. Potrawa może stanowić danie obiadowe albo deser.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

753

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

103

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły