Makaron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelowa
m7
Coś nowego, smacznego w sam raz dla łasuchów.
0
0 / 0
Coś nowego, smacznego w sam raz dla łasuchów.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. sos sojowy
150 g czekolada gorzka
150 g marmolada morelowa
100 g migdały
100 g rodzynki
50 g masło
3 łyżka sezam nasiona
1 łyżka siemie lniane
3 łyżka miód pszczeli
3 łyżka rum
50 dag. makaron pełnoziarnisty
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Do rondelka wlać miód, dodać masło oraz czekoladę i wspólnie roztopić. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu i dorzucić do czekolady. Siemie uprażyć podobnie jak sezam, ale zmielić w młynku i dopiero dorzucić. Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie a migdały posiekać. Wlać do polewy sos sojowy. Dołożyć odcedzone rodzynki i posiekane migdały- dobrze wymieszać. Wlać rum i ponownie wymieszać.
Polać gorący makaron z jednej strony z drugiej położyć łyżke podgrzanej marmolady morelowej- można udekorować bitą śmietana jeśli ktoś lubi. Potrawa może stanowić danie obiadowe albo deser.