Makaron pełne ziarno spaghetti z boczkiem, pieczarkami i jajkiem

lubella
Makaron pełne ziarno spaghetti z boczkiem, pieczarkami i jajkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pełnoziarnisty makaron spaghetti z boczkiem, pieczarkami i sadzonym jajkiem - brzmi pysznie, prawda? Nasza propozycja to świetny pomysł na energetyczny obiad, który dostarczy nam werwy na dalszą część dnia.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pełne ziarno spaghetti

200 g boczek wędzony

200 g pieczarki

4 szt. jaja l

1 łyżka olej

1 szczyp. rozmaryn

1 szczyp. tymianek

1 łyżka masło

1 szkl. szpinak młody

Przygotowanie


Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Krok 1

Pieczarki kroimy w plasterki oraz siekamy rozmaryn i tymianek.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę.

Krok 3

Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a następnie usuwamy jego nadmiar ręcznikiem papierowym.

Krok 4

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Całość smażymy. Dodajemy sól i pieprz.

Krok 5

Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy zimne masło dla zagęszczenia sosu. Mieszamy je z makaronem i szpinakiem.

Krok 6

Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone, które układamy na każdej porcji makaronu.

Krok 7

Wartości odżywcze na porcję


Energia

689

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły