Makaron pełne ziarno spaghetti z boczkiem, pieczarkami i jajkiem
lubella
Pełnoziarnisty makaron spaghetti z boczkiem, pieczarkami i sadzonym jajkiem - brzmi pysznie, prawda? Nasza propozycja to świetny pomysł na energetyczny obiad, który dostarczy nam werwy na dalszą część dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
689
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pełnoziarnisty makaron spaghetti z boczkiem, pieczarkami i sadzonym jajkiem - brzmi pysznie, prawda? Nasza propozycja to świetny pomysł na energetyczny obiad, który dostarczy nam werwy na dalszą część dnia.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pełne ziarno spaghetti
200 g boczek wędzony
200 g pieczarki
4 szt. jaja l
1 łyżka olej
1 szczyp. rozmaryn
1 szczyp. tymianek
1 łyżka masło
1 szkl. szpinak młody
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Pieczarki kroimy w plasterki oraz siekamy rozmaryn i tymianek.
Boczek kroimy w kostkę.
Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a następnie usuwamy jego nadmiar ręcznikiem papierowym.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Całość smażymy. Dodajemy sól i pieprz.
Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy zimne masło dla zagęszczenia sosu. Mieszamy je z makaronem i szpinakiem.
Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone, które układamy na każdej porcji makaronu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
689
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.