Makaron pełne ziarno spaghetti z boczkiem, pieczarkami i jajkiem

lubella
Makaron pełne ziarno spaghetti z boczkiem, pieczarkami i jajkiem

1

0 / 0

Pełnoziarnisty makaron spaghetti z boczkiem, pieczarkami i sadzonym jajkiem - brzmi pysznie, prawda? Nasza propozycja to świetny pomysł na energetyczny obiad, który dostarczy nam werwy na dalszą część dnia.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pełne ziarno spaghetti

200 g boczek wędzony

200 g pieczarki

4 szt. jaja l

1 łyżka olej

1 szczyp. rozmaryn

1 szczyp. tymianek

1 łyżka masło

1 szkl. szpinak młody

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

2

Pieczarki kroimy w plasterki oraz siekamy rozmaryn i tymianek.

3

Boczek kroimy w kostkę.

4

Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a następnie usuwamy jego nadmiar ręcznikiem papierowym.

5

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Całość smażymy. Dodajemy sól i pieprz.

6

Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy zimne masło dla zagęszczenia sosu. Mieszamy je z makaronem i szpinakiem.

7

Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone, które układamy na każdej porcji makaronu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

689

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły