Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią
lubella
Pochodzący z Toskanii makaron pappardelle to świetny dodatek do wielu dań. Proponujemy zatem dołączenie go do obiadowego lub kolacyjnego menu. Sprawdź przepis na pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią. Poznawaj nieprzeciętne receptury razem z nami!
1
5 / 1
Pochodzący z Toskanii makaron pappardelle to świetny dodatek do wielu dań. Proponujemy zatem dołączenie go do obiadowego lub kolacyjnego menu. Sprawdź przepis na pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią. Poznawaj nieprzeciętne receptury razem z nami!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. czosnek
20 szt. szałwia
1 szkl. oliwa z oliwek
1 szczyp. parmezan
1 szczyp. sól, pieprz
250 g makaron lubella inspiracje pappardelle
Przygotowanie
Obcinamy górę główek czosnku i szczelnie pakujemy je w folię aluminiową z dodatkiem szczypty soli i oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 45 minut. Gdy czas pieczenia czosnku minie, wyjmujemy go z piekarnika.
Gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
Z folii aluminiowej wylewamy na patelnię aromatyczną oliwę, a z główek delikatnie wyjmujemy ząbki naciskając na podstawę. Podgrzewamy oliwę z ząbkami i dodajemy szałwię. Gdy szałwia zrobi się przezroczysta jak witrażyk, dodajemy makaron. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.