1

Składniki

4 Sztuki
czosnek
20 Sztuk
Szałwia
1 Szklanka
oliwa z oliwek
1 Szczypta
parmezan
1 Szczypta
sól, pieprz
250 Gramów
ingridient
makaron Lubella Inspiracje pappardelle
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obcinamy górę główek czosnku i szczelnie pakujemy je w folię aluminiową z dodatkiem szczypty soli i oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 45 minut. Gdy czas pieczenia czosnku minie, wyjmujemy go z piekarnika.
  2. Gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
  3. Z folii aluminiowej wylewamy na patelnię aromatyczną oliwę, a z główek delikatnie wyjmujemy ząbki naciskając na podstawę. Podgrzewamy oliwę z ząbkami i dodajemy szałwię. Gdy szałwia zrobi się przezroczysta jak witrażyk, dodajemy makaron. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.

Podobne przepisy

SPAGHETTI Z MOCNO MĘSKIM SOSEM

Łatwy Do 40 min.

Lasagne ze słodkimi ziemniakami (batatami) i szałwiowym sose...

Trudny Do 3 godz.

Makaron Lubella Pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kapar...

Średni Do 1 godz.

Makaron Lubella Spaghetti z pstrągiem, czosnkiem i pomidork...

Średni Do 1 godz.

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz.

Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

Średni Do 40 min.

Makaron Lubella Pappardelle z kurkami i estragonem

Średni Do 20 min.

Makaron spaghetti z groszkiem, bobem i sałatą rzymską

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!