1

Składniki

4 Sztuki
czosnek
20 Sztuk
Szałwia
1 Szklanka
oliwa z oliwek
1 Szczypta
parmezan
1 Szczypta
sól, pieprz
250 Gramów
ingridient
makaron Lubella Inspiracje pappardelle
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obcinamy górę główek czosnku i szczelnie pakujemy je w folię aluminiową z dodatkiem szczypty soli i oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 45 minut. Gdy czas pieczenia czosnku minie, wyjmujemy go z piekarnika.
  2. Gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
  3. Z folii aluminiowej wylewamy na patelnię aromatyczną oliwę, a z główek delikatnie wyjmujemy ząbki naciskając na podstawę. Podgrzewamy oliwę z ząbkami i dodajemy szałwię. Gdy szałwia zrobi się przezroczysta jak witrażyk, dodajemy makaron. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.

Podobne przepisy

SPAGHETTI Z MOCNO MĘSKIM SOSEM

Przepis
Łatwy Do 40 min
SPAGHETTI Z MOCNO MĘSKIM SOSEM

Marynata do mięs na bazie ketchupu

Przepis
Łatwy Do 40 min
Marynata do mięs na bazie ketchupu

Makaron Lubella Pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kapar...

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron Lubella Pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kaparami

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Przepis
Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Piekielnie dobry dressing na bazie ketchupu

Przepis
Łatwy Do 15 min
Piekielnie dobry dressing na bazie ketchupu

Salsa z ogórkami korniszonami z chili Krakus

Przepis
Łatwy Do 15 min
Salsa z ogórkami korniszonami z chili Krakus

Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Przepis
Łatwy Do 15 min
Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!