Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

lubella
Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

1

5 / 1

Pochodzący z Toskanii makaron pappardelle to świetny dodatek do wielu dań. Proponujemy zatem dołączenie go do obiadowego lub kolacyjnego menu. Sprawdź przepis na pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią. Poznawaj nieprzeciętne receptury razem z nami!

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. czosnek

20 szt. szałwia

1 szkl. oliwa z oliwek

1 szczyp. parmezan

1 szczyp. sól, pieprz

250 g makaron lubella inspiracje pappardelle

Przygotowanie


1

Obcinamy górę główek czosnku i szczelnie pakujemy je w folię aluminiową z dodatkiem szczypty soli i oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 45 minut. Gdy czas pieczenia czosnku minie, wyjmujemy go z piekarnika.

2

Gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.

3

Z folii aluminiowej wylewamy na patelnię aromatyczną oliwę, a z główek delikatnie wyjmujemy ząbki naciskając na podstawę. Podgrzewamy oliwę z ząbkami i dodajemy szałwię. Gdy szałwia zrobi się przezroczysta jak witrażyk, dodajemy makaron. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

848

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły