Makaron orzo z kurczakiem i bobem

Lubella
Makaron orzo z kurczakiem i bobem

0

0 / 0

Makaron orzo z kurczakiem i bobem to idealny pomysł na szybki obiad z jednej patelni. Danie jest sycące, kremowe i wyjątkowo smaczne. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowego bobu w nowoczesnym wydaniu. Połączenie soczystego kurczaka, delikatnego orzo, aromatycznego czosnku i parmezanu z nutą ziół z pewnością przypadnie do gustu fanom prostych, a jednocześnie wyrazistych dań. Smacznego!

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g ugotowany i obrany bób

500 g udka z kurczaka bez skóry i kości

1 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

200 g makaron jajeczna ryż lubella

600 ml bulion drobiowy

100 ml śmietana 30%

40 g parmezan tarty

1 łyżecz. suszony tymianek

1 łyżka masło do smażenia

1 łyżka oliwa do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Pokrój kurczaka w małe kawałki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmaż na oliwie z dodatkiem masła, aż się lekko zarumieni.

2

Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż jeszcze chwilę.

3

Dodaj makaron orzo i podsmaż, aż lekko się przyrumieni.

4

Wlej bulion i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż makaron wchłonie płyn.

5

Dodaj śmietankę i ugotowany obrany bób. Gotuj jeszcze chwilę do uzyskania kremowego sosu.

6

Na koniec dodaj parmezan, dopraw pieprzem i solą i wymieszaj.

7

Podawaj ze świeżo startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły