Makaron orzo w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Lubella
Makaron orzo w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

0

0 / 0

Makaron orzo w kremowym sosie z suszonymi pomidorami to ekspresowe, a jednocześnie eleganckie danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Orzo – makaron w kształcie ziaren ryżu – doskonale chłonie aromaty, tworząc kremową, sycącą potrawę pełną smaku. Słodycz suszonych pomidorów, delikatność szparagów, szpinak i aksamitna śmietanka sprawiają, że to idealny wybór na szybki obiad, kolację z kieliszkiem wina czy wegetariańskie przyjęcie.

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron jajeczna ryż lubella

3 łyżka suszone pomidory

2 łyżka olej z suszonych pomidorów

3 szt. ząbki czosnku

50 g liście szpinaku

250 g szparagi zielone

400 ml bulion warzywny

100 ml śmietanka 30%

0.50 łyżecz. czosnek granulowany

0.50 łyżecz. zioła prowansalskie

40 g parmezan

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów.

2

Dodaj pomidory pokrojone w paski oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez 2–3 minuty.

3

Wsyp makaron orzo, dodaj przyprawy i zamieszaj.

4

Wlej gorący bulion, przykryj i gotuj przez 7–8 minut, od czasu do czasu zamieszaj.

5

Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki szparagi.

6

Wlej śmietankę i zamieszaj, gotuj kolejne 4–5 minut.

7

Na koniec dodaj dwie garści szpinaku, zamieszaj.

8

Podawaj ze świeżo startym parmezanem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły