Makaron orzo w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Lubella

Makaron orzo w kremowym sosie z suszonymi pomidorami to ekspresowe, a jednocześnie eleganckie danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Orzo – makaron w kształcie ziaren ryżu – doskonale chłonie aromaty, tworząc kremową, sycącą potrawę pełną smaku. Słodycz suszonych pomidorów, delikatność szparagów, szpinak i aksamitna śmietanka sprawiają, że to idealny wybór na szybki obiad, kolację z kieliszkiem wina czy wegetariańskie przyjęcie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron orzo w kremowym sosie z suszonymi pomidorami to ekspresowe, a jednocześnie eleganckie danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Orzo – makaron w kształcie ziaren ryżu – doskonale chłonie aromaty, tworząc kremową, sycącą potrawę pełną smaku. Słodycz suszonych pomidorów, delikatność szparagów, szpinak i aksamitna śmietanka sprawiają, że to idealny wybór na szybki obiad, kolację z kieliszkiem wina czy wegetariańskie przyjęcie.
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron jajeczna ryż lubella
3 łyżka suszone pomidory
2 łyżka olej z suszonych pomidorów
3 szt. ząbki czosnku
50 g liście szpinaku
250 g szparagi zielone
400 ml bulion warzywny
100 ml śmietanka 30%
0.50 łyżecz. czosnek granulowany
0.50 łyżecz. zioła prowansalskie
40 g parmezan
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów.
Dodaj pomidory pokrojone w paski oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez 2–3 minuty.
Wsyp makaron orzo, dodaj przyprawy i zamieszaj.
Wlej gorący bulion, przykryj i gotuj przez 7–8 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki szparagi.
Wlej śmietankę i zamieszaj, gotuj kolejne 4–5 minut.
Na koniec dodaj dwie garści szpinaku, zamieszaj.
Podawaj ze świeżo startym parmezanem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.