Makaron muszelki z sosem serowym i brokułami

goodfoodlover
Makaron muszelki z sosem serowym i brokułami

2

0 / 0

Sprawdzony pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - makaron muszelki z sosem serowym i brokułami. Do wykonania przepysznego sosu potrzebne będzie masło, serek mascarpone, ser cheddar, czosnek oraz przyprawy.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. zioła

200 g serek mascarpone

50 g ser cheddar

1 szt. makaron lubella muszle

1 szt. brokuły

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Sos serowy: w rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodawać stopniowo łyżkami ser mascarpone, mieszać do całkowitego rozpuszczenia sera, następnie dodać ser cheddar pokrojony w kostkę i także go rozpuścić. Sos doprawić solą i pieprzem oraz opcjonalnie zmiażdżonym czosnkiem. Gdyby sos wydawał się zbyt gęsty można go rozprowadzić mlekiem.

2

Danie: makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, brokuł rozdzielić na mniejsze rozety i zblanszować w osolonej, gotującej się wodzie przez 5 minut. Makaron wyłożyć na talerze, dodać brokuły i polać serem oraz posypać świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

666

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły