Makaron Monte Carlo

Łowicz
Makaron Monte Carlo

0

0 / 0

Makaron Monte Carlo to połączenie prostych składników i głębokiego smaku, który od razu przywodzi na myśl włoskie klimaty z nutą domowego komfortu. Kremowy sos ze śmietanki, pesto bazyliowego i koncentratu pomidorowego otula miękkie kawałki wołowiny i makaron, tworząc sycące, aromatyczne danie idealne na obiad czy kolację. Całość dopełnia starty pecorino i świeża bazylia – detal, który sprawia, że trudno poprzestać na jednej porcji. Smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

400 g mielona wołowina

250 ml śmietanka 30%

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka pesto bazyliowe

1 łyżka oliwa z oliwek

400 g makaron calamarata

2 łyżka ser pecorino

1 pęcz. świeża bazylia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Marchew i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie z oliwek.

2

Dodaj wołowinę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmieni kolor.

3

Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj.

4

Wlej śmietankę, 100 ml wody i duś na małym ogniu przez 15–20 minut.

5

Ugotuj ulubiony makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

6

Do sosu dodaj pesto.

7

Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

8

Podawaj ze świeżo startym serem pecorino i świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły