Makaron Lubella Wstążki z długo pieczonym boczkiem i sosem barbeque (grillowym)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Makaron Lubella Wstążki z długo pieczonym boczkiem i sosem barbeque (grillowym)](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973301394.jpeg&w=3840&q=75)
Pragniesz czegoś wyjątkowego? Oczekujesz filharmonii smaków na talerzu? Mamy przepis, który sprosta Twoim wymaganiom! Sprawdź sprawdzoną recepturę na makaron typu wstążki z długo pieczonym boczkiem i sosem barbecue (grillowym/BBQ). Jesteśmy pewni, że się nie zawiedziesz!
2
0 / 0
Pragniesz czegoś wyjątkowego? Oczekujesz filharmonii smaków na talerzu? Mamy przepis, który sprosta Twoim wymaganiom! Sprawdź sprawdzoną recepturę na makaron typu wstążki z długo pieczonym boczkiem i sosem barbecue (grillowym/BBQ). Jesteśmy pewni, że się nie zawiedziesz!
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella wstążki długie
600 g boczek surowy
3 łyżka musztarda sarepska
3 łyżka miód gryczany
1 szczyp. sól, pieprz
5 łyżka cukier
50 ocet balsamiczny
1 szczyp. słodka papryka w proszku
2 szt. pomidory krojone łowicz
0.75 szkl. parmezan
Przygotowanie
Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu . Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos.
Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem.
Całość posypujemy świeżo tartym serem.