Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem
lubella
Szukasz inspirującego przepisu na obiad? Proponujemy połączenie góralskich przysmaków z przepysznymi grzybami - makaron typu uszka z kurkami (pieprznikiem jadalnym) oraz oscypkiem (tradycyjnym wędzonym serem z Podhala).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
757
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Szukasz inspirującego przepisu na obiad? Proponujemy połączenie góralskich przysmaków z przepysznymi grzybami - makaron typu uszka z kurkami (pieprznikiem jadalnym) oraz oscypkiem (tradycyjnym wędzonym serem z Podhala).
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella uszka
200 g oscypek
400 g kurki oczyszczone
2 szt. cebula
1 pęcz. koperek
200 śmietana 30%
30 g masło
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
Oczyść i pokrój kurki.
Drobno posiekaj cebulę.
Oscypek pokrój w cienkie plasterki.
Kurki przesmaż na maśle, dodaj cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie.
Podlej śmietaną i zagotuj.
Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz.
Dodaj koperek, nałóż na talerze i posyp oscypkiem pokrojonym w cienkie plasterki.
Uwaga: Jeśli sos z makaronem byłby zbyt suchy , podlej go odrobiną wody z gotowania makaronu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
757
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.