Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem

lubella
Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem

2

0 / 0

Szukasz inspirującego przepisu na obiad? Proponujemy połączenie góralskich przysmaków z przepysznymi grzybami - makaron typu uszka z kurkami (pieprznikiem jadalnym) oraz oscypkiem (tradycyjnym wędzonym serem z Podhala).

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella uszka

200 g oscypek

400 g kurki oczyszczone

2 szt. cebula

1 pęcz. koperek

200 śmietana 30%

30 g masło

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.

2

Oczyść i pokrój kurki.

3

Drobno posiekaj cebulę.

4

Oscypek pokrój w cienkie plasterki.

5

Kurki przesmaż na maśle, dodaj cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie.

6

Podlej śmietaną i zagotuj.

7

Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz.

8

Dodaj koperek, nałóż na talerze i posyp oscypkiem pokrojonym w cienkie plasterki.

9

Uwaga: Jeśli sos z makaronem byłby zbyt suchy , podlej go odrobiną wody z gotowania makaronu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

757

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły