Makaron Lubella Spaghetti z liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami

lubella
Makaron Lubella Spaghetti z liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami

0

0 / 0

Idealny na piątek i na post – makaron z sosem pomidorowo-rybnym, doprawiony liściem laurowym, natką pietruszki, cytryną i przyprawami. Dorsz to ryba niskotłuszczowa i wysokobiałkowa, idealna dla osób aktywnych fizycznie.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 g makaron lubella spaghetti

500 g tuńczyk w sosie własnym

1 szt. cytryna

1 pęcz. natka pietruszki

800 g pomidory krojone łowicz

20 ocet jabłkowy

2 łyżka olej rzepakowy

30 g masło

8 szt. liście laurowe

2 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

2

Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut.

3

Dodaj tuńczyka i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.

4

Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste.

5

Podawaj posypane natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły