Makaron Lubella Spaghetti z liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami
lubella
Idealny na piątek i na post – makaron z sosem pomidorowo-rybnym, doprawiony liściem laurowym, natką pietruszki, cytryną i przyprawami. Dorsz to ryba niskotłuszczowa i wysokobiałkowa, idealna dla osób aktywnych fizycznie.
0
0 / 0
Idealny na piątek i na post – makaron z sosem pomidorowo-rybnym, doprawiony liściem laurowym, natką pietruszki, cytryną i przyprawami. Dorsz to ryba niskotłuszczowa i wysokobiałkowa, idealna dla osób aktywnych fizycznie.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g makaron lubella spaghetti
500 g tuńczyk w sosie własnym
1 szt. cytryna
1 pęcz. natka pietruszki
800 g pomidory krojone łowicz
20 ocet jabłkowy
2 łyżka olej rzepakowy
30 g masło
8 szt. liście laurowe
2 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut.
Dodaj tuńczyka i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.
Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste.
Podawaj posypane natką pietruszki.