Makaron Lubella Spaghetti z liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami

lubella
Makaron Lubella Spaghetti z liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Idealny na piątek i na post – makaron z sosem pomidorowo-rybnym, doprawiony liściem laurowym, natką pietruszki, cytryną i przyprawami. Dorsz to ryba niskotłuszczowa i wysokobiałkowa, idealna dla osób aktywnych fizycznie.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 g makaron lubella spaghetti

500 g tuńczyk w sosie własnym

1 szt. cytryna

1 pęcz. natka pietruszki

800 g pomidory krojone łowicz

20 ocet jabłkowy

2 łyżka olej rzepakowy

30 g masło

8 szt. liście laurowe

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut.

Dodaj tuńczyka i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.

Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

992

kcal

Białka

60

gram

Węglowodany

130

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły