Makaron Lubella Spaghetti z liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami
lubella
Idealny na piątek i na post – makaron z sosem pomidorowo-rybnym, doprawiony liściem laurowym, natką pietruszki, cytryną i przyprawami. Dorsz to ryba niskotłuszczowa i wysokobiałkowa, idealna dla osób aktywnych fizycznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
992
kcal
Białka
60
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealny na piątek i na post – makaron z sosem pomidorowo-rybnym, doprawiony liściem laurowym, natką pietruszki, cytryną i przyprawami. Dorsz to ryba niskotłuszczowa i wysokobiałkowa, idealna dla osób aktywnych fizycznie.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g makaron lubella spaghetti
500 g tuńczyk w sosie własnym
1 szt. cytryna
1 pęcz. natka pietruszki
800 g pomidory krojone łowicz
20 ocet jabłkowy
2 łyżka olej rzepakowy
30 g masło
8 szt. liście laurowe
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut.
Dodaj tuńczyka i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.
Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste.
Podawaj posypane natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
992
kcal
Białka
60
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.