Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem
lubella
Propozycja na wykwintny rodzinny obiad lub wyjątkową kolację z drugą połówką - makaron typu pióra z jagnięciną, rozmarynem, jarmużem, czosnkiem i topinamburem. Poznawaj wyjątkowe przepisy razem z nami!
0
0 / 0
Propozycja na wykwintny rodzinny obiad lub wyjątkową kolację z drugą połówką - makaron typu pióra z jagnięciną, rozmarynem, jarmużem, czosnkiem i topinamburem. Poznawaj wyjątkowe przepisy razem z nami!
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella pióra
800 g łopatka jagnięca, zrolowana
1 szt. marchewka
350 g topinambur
1 szt. cebula
10 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. jarmuż
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie… Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody.
Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut.
Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki.
To już prawie meta! Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny. Brawo! Stworzyłeś prawdziwy przysmak z Dolnego Śląska. Smacznego!