Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem

lubella
Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem

0

0 / 0

Propozycja na wykwintny rodzinny obiad lub wyjątkową kolację z drugą połówką - makaron typu pióra z jagnięciną, rozmarynem, jarmużem, czosnkiem i topinamburem. Poznawaj wyjątkowe przepisy razem z nami!

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella pióra

800 g łopatka jagnięca, zrolowana

1 szt. marchewka

350 g topinambur

1 szt. cebula

10 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. jarmuż

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

W międzyczasie… Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

3

Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody.

4

Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut.

5

Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki.

6

To już prawie meta! Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny. Brawo! Stworzyłeś prawdziwy przysmak z Dolnego Śląska. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły