Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi
lubella
Propozycja wykwintnego obiadu z dziczyzną - makaron typu pióra z combrem (jelenim lub sarnim), suszonymi borowikami oraz wędzonymi śliwkami. Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na obiad, lepiej nie mogłeś/mogłaś trafić!
0
0 / 0
Propozycja wykwintnego obiadu z dziczyzną - makaron typu pióra z combrem (jelenim lub sarnim), suszonymi borowikami oraz wędzonymi śliwkami. Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na obiad, lepiej nie mogłeś/mogłaś trafić!
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella pióra
500 g comber jeleni lub sarni
50 g suszone borowiki
1 szt. cebula
0.50 pęcz. tymianek
100 g wędzone śliwki
1 opak. sos ciemny uniwersalny łowicz
100 czerwone wino
40 g masło
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Na pierwszy ogień. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie… Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody.
Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował.
Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz.
Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste.
To już prawie meta! Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem. Brawo! Zaproś znajomych, niech też spróbują lubelskiego dania z dziczyzną!