Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi

lubella
Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi

0

0 / 0

Propozycja wykwintnego obiadu z dziczyzną - makaron typu pióra z combrem (jelenim lub sarnim), suszonymi borowikami oraz wędzonymi śliwkami. Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na obiad, lepiej nie mogłeś/mogłaś trafić!

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella pióra

500 g comber jeleni lub sarni

50 g suszone borowiki

1 szt. cebula

0.50 pęcz. tymianek

100 g wędzone śliwki

1 opak. sos ciemny uniwersalny łowicz

100 czerwone wino

40 g masło

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Na pierwszy ogień. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

W międzyczasie… Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody.

3

Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował.

4

Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz.

5

Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste.

6

To już prawie meta! Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem. Brawo! Zaproś znajomych, niech też spróbują lubelskiego dania z dziczyzną!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły