Makaron kokardki z kabanosem i kurkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Makaron kokardki z kabanosem i kurkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976905104.jpeg&w=3840&q=75)
Makaron kokardki z kabanosem i kurkami to ciekawy pomysł na rodzinny obiad. Przepis zawiera m.in.: tymianek, czosnek, olej rzepakowy, cebulę oraz wino białe (najlepiej słodkie). Odkrywaj nowe smaki z naszymi przepisami!
3
0 / 0
Makaron kokardki z kabanosem i kurkami to ciekawy pomysł na rodzinny obiad. Przepis zawiera m.in.: tymianek, czosnek, olej rzepakowy, cebulę oraz wino białe (najlepiej słodkie). Odkrywaj nowe smaki z naszymi przepisami!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella kokardki
4 szt. kabanosy
250 g kurki
1 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
1 łodyga tymianek
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka masło
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
100 wino białe słodkie
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Kabanosa kroimy na kawałeczki (nie za cienko), by nie wysechł na patelni. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Kurki dokładnie czyścimy z piasku, najlepiej przy pomocy pędzelka. Kurek nie zależy myć w wodzie, ponieważ chłoną ją jak gąbka i przez to tracą swój smak.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kabanosy i szybo mieszamy. Zwiększamy ogień i dodajemy kurki, szybko przesmażamy. Następnie dodajemy czosnek oraz cebulę i chwilę smażymy. Po chwili dolewamy wino i przyprawiamy tymiankiem. Dusimy do momentu, aż połowa płynu odparuje. Zagęszczamy sos zimnym masłem i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Dekorujemy całość drobnymi listkami tymianku.