Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

lubella
Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

3

0 / 0

Makaron kokardki z kabanosem i kurkami to ciekawy pomysł na rodzinny obiad. Przepis zawiera m.in.: tymianek, czosnek, olej rzepakowy, cebulę oraz wino białe (najlepiej słodkie). Odkrywaj nowe smaki z naszymi przepisami!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella kokardki

4 szt. kabanosy

250 g kurki

1 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

1 łod. tymianek

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżka masło

1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

100 wino białe słodkie

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

2

Kabanosa kroimy na kawałeczki (nie za cienko), by nie wysechł na patelni. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Kurki dokładnie czyścimy z piasku, najlepiej przy pomocy pędzelka. Kurek nie zależy myć w wodzie, ponieważ chłoną ją jak gąbka i przez to tracą swój smak.

3

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kabanosy i szybo mieszamy. Zwiększamy ogień i dodajemy kurki, szybko przesmażamy. Następnie dodajemy czosnek oraz cebulę i chwilę smażymy. Po chwili dolewamy wino i przyprawiamy tymiankiem. Dusimy do momentu, aż połowa płynu odparuje. Zagęszczamy sos zimnym masłem i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Dekorujemy całość drobnymi listkami tymianku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły