Makaron kokardki z kabanosem i kurkami
lubella

Makaron kokardki z kabanosem i kurkami to ciekawy pomysł na rodzinny obiad. Przepis zawiera m.in.: tymianek, czosnek, olej rzepakowy, cebulę oraz wino białe (najlepiej słodkie). Odkrywaj nowe smaki z naszymi przepisami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
502
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Makaron kokardki z kabanosem i kurkami to ciekawy pomysł na rodzinny obiad. Przepis zawiera m.in.: tymianek, czosnek, olej rzepakowy, cebulę oraz wino białe (najlepiej słodkie). Odkrywaj nowe smaki z naszymi przepisami!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella kokardki
4 szt. kabanosy
250 g kurki
1 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
1 łodyga tymianek
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka masło
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
100 wino białe słodkie
Przygotowanie
Kroki
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Kabanosa kroimy na kawałeczki (nie za cienko), by nie wysechł na patelni. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Kurki dokładnie czyścimy z piasku, najlepiej przy pomocy pędzelka. Kurek nie zależy myć w wodzie, ponieważ chłoną ją jak gąbka i przez to tracą swój smak.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kabanosy i szybo mieszamy. Zwiększamy ogień i dodajemy kurki, szybko przesmażamy. Następnie dodajemy czosnek oraz cebulę i chwilę smażymy. Po chwili dolewamy wino i przyprawiamy tymiankiem. Dusimy do momentu, aż połowa płynu odparuje. Zagęszczamy sos zimnym masłem i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Dekorujemy całość drobnymi listkami tymianku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
502
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.