Makaron kokardki w sosie grzybowym z chipsem z boczku

Lubella
Makaron kokardki w sosie grzybowym z chipsem z boczku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Makaron kokardki w sosie grzybowym z chipsem z boczku to proste, ale efektowne danie, które łączy kremowy smak lasu z chrupiącą nutą boczku. Idealne na szybki, ale elegancki obiad lub kolację – zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeże grzyby są najpyszniejsze. To połączenie przypadnie do gustu zarówno fanom tradycyjnych smaków, jak i tym, którzy lubią proste dania w nieco bardziej restauracyjnym wydaniu.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron kokardki lubella

300 g grzyby świeże lub mrożone (np. podgrzybki, borowiki, pieczarki)

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

150 g śmietanka 30%

1 szczyp. sól

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka natka pietruszki pokrojona

4 szt. plastry boczku wędzonego

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra–dół).

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry boczku.

Piecz 10–12 minut, aż staną się rumiane i chrupiące.

Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.

Dodaj grzyby i smaż kilka minut, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.

Wlej śmietankę, gotuj kilka minut, aż sos się lekko zredukuje. Zblenduj całość na gładki kremowy sos.

Wrzuć makaron kokardki Lubella i ugotuj al dente według instrukcji z opakowania.

Wymieszaj makaron z gorącym sosem grzybowym.

Przełóż porcję na talerze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły