Makaron do rosołu

Lubella
Makaron do rosołu

0

0 / 0

Poznaj tradycyjny przepis na domowy makaron do rosołu – cienki, sprężysty i idealnie chłonący smak bulionu. Zrobisz go z zaledwie dwóch składników – jajek i mąki. Gotowy makaron możesz ugotować od razu lub lekko podsuszyć przed gotowaniem. Nadaje się nie tylko do rosołu, ale także do innych zup i lekkich dań. Jeśli chcesz przygotować go na zapas, pozostaw do całkowitego wyschnięcia i przechowuj w szczelnym pojemniku nawet przez kilka tygodni. To prosty sposób na domowy smak w codziennej kuchni, bez konserwantów i zbędnych dodatków.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

2 szt. jajka m

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Na stolnicy lub w dużej misce usyp kopczyk z mąki.

2

Zrób w środku wgłębienie, wbij jajka i dodaj szczyptę soli.

3

Zacznij mieszać widelcem, stopniowo zagarniając mąkę do środka.

4

Gdy masa zacznie się łączyć, zagnieć ją rękami. Ugniataj około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się połączyć – dodaj kilka kropel wody.

5

Owiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj miską i odstaw na 20–30 minut, by gluten się rozluźnił.

6

Podziel ciasto na 2–3 części. Każdą rozwałkuj bardzo cienko – im cieniej, tym lepiej (ok. 1 mm). Jeśli masz maszynkę do makaronu – możesz użyć jej do uzyskania cienkich płatów.

7

Pozostaw rozwałkowane ciasto na kilka minut, by lekko przeschło (łatwiej się kroi).

8

Zwiń płat ciasta w luźną roladkę i pokrój w bardzo cienkie paseczki – jak nitki.

9

Rozsyp makaron na stolnicy i zostaw na kilkanaście minut do przeschnięcia.

10

Gotuj w osolonej wodzie przez 2–3 minuty (świeży makaron gotuje się bardzo szybko).

11

Odcedź i przełóż bezpośrednio do talerza z gorącym rosołem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

85

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły