Makaron chiński z kurczakiem

EkspertOdKuchni
Makaron chiński z kurczakiem

0

0 / 0

Makaron chiński z kurczakiem to aromatyczne i wyraziste danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnych smaków. To świetna propozycja na smaczną kolację, jak i obiad dla całej rodziny. Co więcej, przepis na makaron chiński z panierowanym kurczakiem jest prosty i szybki w przygotowaniu — zaserwujesz go w mniej niż godzinę!

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. pierś z kurczaka

250 g makaron chiński

1 szt. por

100 g grzyby mun

1 szt. marchewka

1 szt. cebula

50 g pędy bambusa

50 g imbir

200 sos sojowy

100 g sezam

100 g bułka tarta

1 szt. jajko

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka ostra

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy i wrzucamy do niego pokrojoną pierś z kurczaka. Na osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i sezam. Kurczaka panierujemy w bułce tartej i sezamie.

2

Na rozgrzanej patelni smażymy panierowanego kurczaka przez ok. 3 minuty. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojony por, czerwoną paprykę, cebulę, marchewkę, imbir, czosnek i grzyby mun. Całość smażymy przez ok. 5 minut.

3

W międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Gdy woda zacznie bulgotać, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

4

Do smażonego kurczaka z warzywami wlewamy sos sojowy i całość dusimy. Gdy makaron jest ugotowany, wrzucamy go na patelnię i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami na patelni.

5

Nakładamy makaron na talerze, posypując prażonym sezamem i pędami bambusa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły