Makaron carbonara

mariola85
Makaron carbonara

0

2.2 / 13

Nie jest to klasyczne carbonara, ponieważ przygotowywana jest bez białego wina, a jako spaghetti wystąpiły dziś u nas kolanka ozdobne. Namawiam jednak do zrobienia w wolnej chwili tego przepisu, bo zawsze się udaje, obiad właściwie sam się robi i od razu po zrobieniu danie wjeżdża na stół. Carbonara nieraz "odrzuca" osoby, które nie przepadają za jajkami. Zapewniam jednak, że smak jajek jest świetnie ukryty, a dominuje boczek i czosnek. Mogę powiedziewć, że masa jajeczno-śmietanowa łagodzi smak całej potrawy. Po raz pierwszy carbonarę zrobiła moja siostra, która przywiozła przepis z Włoch. Od tamtej chwili, chociaż składniki zostały te same, przepis ewoluował i zmieniał swe proporcje, aby w końcu stać się polską wersją carbonary, nazywanej w domu, niezbyt elegancko, "kluchy z białym sosem".

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szkl. śmietana 18%

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

5 szt. ząbek czosnku

1 dek. makaron lubella

20 dek. boczek

Przygotowanie


1

Boczek pokroić w paski, a cebulę w kostkę i wszystko podsmażyć na patelni.

2

Jajka rozrobić z kwaśną śmietaną na jednolitą masę.

3

Do podsmażonego boczku z cebulką dodać masę jajeczno-śmietanową.

4

Sos podgrzewać na małym ogniu przez chwilę, żeby się nie ściął. Wyciskać kilka ząbków czosnku. Mieszać, doprawiać do smaku solą i pieprzem.

5

Ugotować makaron i odcedzić. Wymieszać makaron z sosem na patelni. Podawać z parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły