Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Nie jest to klasyczne carbonara, ponieważ przygotowywana jest bez białego wina, a jako spaghetti wystąpiły dziś u nas kolanka ozdobne. Namawiam jednak do zrobienia w wolnej chwili tego przepisu, bo zawsze się udaje, obiad właściwie sam się robi i od razu po zrobieniu danie wjeżdża na stół. Carbonara nieraz "odrzuca" osoby, które nie przepadają za jajkami. Zapewniam jednak, że smak jajek jest świetnie ukryty, a dominuje boczek i czosnek. Mogę powiedziewć, że masa jajeczno-śmietanowa łagodzi smak całej potrawy. Po raz pierwszy carbonarę zrobiła moja siostra, która przywiozła przepis z Włoch. Od tamtej chwili, chociaż składniki zostały te same, przepis ewoluował i zmieniał swe proporcje, aby w końcu stać się polską wersją carbonary, nazywanej w domu, niezbyt elegancko, "kluchy z białym sosem".
1 | Dekagram |
makaron Lubella
|
|
20 | Dekagramów |
boczek
|
|
1 | Szklanka |
śmietana 18%
|
|
1 | Sztuka | ||
2 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
5 | Sztuk |
ząbek czosnku
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |