Makaron carbonara
mariola85
Nie jest to klasyczne carbonara, ponieważ przygotowywana jest bez białego wina, a jako spaghetti wystąpiły dziś u nas kolanka ozdobne. Namawiam jednak do zrobienia w wolnej chwili tego przepisu, bo zawsze się udaje, obiad właściwie sam się robi i od razu po zrobieniu danie wjeżdża na stół. Carbonara nieraz "odrzuca" osoby, które nie przepadają za jajkami. Zapewniam jednak, że smak jajek jest świetnie ukryty, a dominuje boczek i czosnek. Mogę powiedziewć, że masa jajeczno-śmietanowa łagodzi smak całej potrawy. Po raz pierwszy carbonarę zrobiła moja siostra, która przywiozła przepis z Włoch. Od tamtej chwili, chociaż składniki zostały te same, przepis ewoluował i zmieniał swe proporcje, aby w końcu stać się polską wersją carbonary, nazywanej w domu, niezbyt elegancko, "kluchy z białym sosem".
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.2 / 13
Nie jest to klasyczne carbonara, ponieważ przygotowywana jest bez białego wina, a jako spaghetti wystąpiły dziś u nas kolanka ozdobne. Namawiam jednak do zrobienia w wolnej chwili tego przepisu, bo zawsze się udaje, obiad właściwie sam się robi i od razu po zrobieniu danie wjeżdża na stół. Carbonara nieraz "odrzuca" osoby, które nie przepadają za jajkami. Zapewniam jednak, że smak jajek jest świetnie ukryty, a dominuje boczek i czosnek. Mogę powiedziewć, że masa jajeczno-śmietanowa łagodzi smak całej potrawy. Po raz pierwszy carbonarę zrobiła moja siostra, która przywiozła przepis z Włoch. Od tamtej chwili, chociaż składniki zostały te same, przepis ewoluował i zmieniał swe proporcje, aby w końcu stać się polską wersją carbonary, nazywanej w domu, niezbyt elegancko, "kluchy z białym sosem".
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. śmietana 18%
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
5 szt. ząbek czosnku
1 dag. makaron lubella
20 dag. boczek
Przygotowanie
Boczek pokroić w paski, a cebulę w kostkę i wszystko podsmażyć na patelni.
Jajka rozrobić z kwaśną śmietaną na jednolitą masę.
Do podsmażonego boczku z cebulką dodać masę jajeczno-śmietanową.
Sos podgrzewać na małym ogniu przez chwilę, żeby się nie ściął. Wyciskać kilka ząbków czosnku. Mieszać, doprawiać do smaku solą i pieprzem.
Ugotować makaron i odcedzić. Wymieszać makaron z sosem na patelni. Podawać z parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.