Majonez z jajek sadzonych

EkspertOdKuchni
Majonez z jajek sadzonych

0

0 / 0

Szukasz przepisu na majonez, który zaskakuje i podkręca smak każdej potrawy? Spróbuj majonezu z jajek sadzonych — ma wyrazisty, lekko dymny smak i świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych sosów. Idealnie sprawdzi się do kanapek, frytek, sałatek, pieczonych warzyw czy grillowanego mięsa. To idealny wybór dla tych, którzy nie lubią używać surowych jajek w kuchni, ale cenią sobie domowe smarowidła.

6

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. jaja

120 ml olej roślinny

1 łyżecz. musztarda dijon

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz biały

Przygotowanie


1

Na patelni smażymy dwa jajka sadzone na maśle klarowanym lub oleju – tak, by żółtka były płynne.

2

Usmażone jajka umieszczamy w wysokim naczyniu blendera, dodajemy musztardę, olej, sok z cytryny oraz przyprawy.

3

Miksujemy blenderem ręcznym, zaczynając od samego dołu przez ok. 30 sekund. Następnie unosimy blender i miksujemy, aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencję majonezu.

4

Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub dodatkową kroplą soku z cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły