Majonez z jajek sadzonych
EkspertOdKuchni

Szukasz przepisu na majonez, który zaskakuje i podkręca smak każdej potrawy? Spróbuj majonezu z jajek sadzonych — ma wyrazisty, lekko dymny smak i świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych sosów. Idealnie sprawdzi się do kanapek, frytek, sałatek, pieczonych warzyw czy grillowanego mięsa. To idealny wybór dla tych, którzy nie lubią używać surowych jajek w kuchni, ale cenią sobie domowe smarowidła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz przepisu na majonez, który zaskakuje i podkręca smak każdej potrawy? Spróbuj majonezu z jajek sadzonych — ma wyrazisty, lekko dymny smak i świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych sosów. Idealnie sprawdzi się do kanapek, frytek, sałatek, pieczonych warzyw czy grillowanego mięsa. To idealny wybór dla tych, którzy nie lubią używać surowych jajek w kuchni, ale cenią sobie domowe smarowidła.
6
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. jaja
120 ml olej roślinny
1 łyżecz. musztarda dijon
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
Przygotowanie
Na patelni smażymy dwa jajka sadzone na maśle klarowanym lub oleju – tak, by żółtka były płynne.
Usmażone jajka umieszczamy w wysokim naczyniu blendera, dodajemy musztardę, olej, sok z cytryny oraz przyprawy.
Miksujemy blenderem ręcznym, zaczynając od samego dołu przez ok. 30 sekund. Następnie unosimy blender i miksujemy, aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencję majonezu.
Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub dodatkową kroplą soku z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.