0

Składniki

2 Szczypty
cukier
3 Szczypty
sól
1 Łyżeczka
sok z cytryny
0.25 Litra
Olej roślinny
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
0.5 Łyżeczki
musztarda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Surowe żółtko, starannie oddzielone od białka, rozetrzeć z musztardą w naczyniu o pojemności ok. 1l.
  2. Ubijając stale w jedną stronę trzepaczką, dolewać bardzo cienkim strumieniem olej roślinny o temperaturze pokojowej.
  3. W miarę gęstnienia sosu strumień oleju można zwiększyć.
  4. Sos ubity na gęstą masę doprawić do smaku sokiem z cytryny, osolić i rozrzedzić wodą do pożądanej gęstości.
  5. Gotowy majonez ochłodzić.

Opis

Majonezy są dobre

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Kakaowe serca

Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Tarta pomarańczowa

Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!