Majonez

m7
Majonez

0

0 / 0

Majonez domowy do zrobienia w mgnieniu oka.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. cukier

3 szczyp. sól

1 łyżecz. sok z cytryny

0.25 l olej roślinny

1 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 łyżecz. musztarda

Przygotowanie


1

Surowe żółtko, starannie oddzielone od białka, rozetrzeć z musztardą w naczyniu o pojemności ok. 1l.

2

Ubijając stale w jedną stronę trzepaczką, dolewać bardzo cienkim strumieniem olej roślinny o temperaturze pokojowej.

3

W miarę gęstnienia sosu strumień oleju można zwiększyć.

4

Sos ubity na gęstą masę doprawić do smaku sokiem z cytryny, osolić i rozrzedzić wodą do pożądanej gęstości.

5

Gotowy majonez ochłodzić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1145

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

2

gram

Tłuszcze

128

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły