0

Składniki

2 Szczypty
cukier
3 Szczypty
sól
1 Łyżeczka
sok z cytryny
0.25 Litra
Olej roślinny
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
0.5 Łyżeczki
musztarda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Surowe żółtko, starannie oddzielone od białka, rozetrzeć z musztardą w naczyniu o pojemności ok. 1l.
  2. Ubijając stale w jedną stronę trzepaczką, dolewać bardzo cienkim strumieniem olej roślinny o temperaturze pokojowej.
  3. W miarę gęstnienia sosu strumień oleju można zwiększyć.
  4. Sos ubity na gęstą masę doprawić do smaku sokiem z cytryny, osolić i rozrzedzić wodą do pożądanej gęstości.
  5. Gotowy majonez ochłodzić.

Opis

Majonezy są dobre

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Mazurek

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Ciasteczka adwentowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasteczka adwentowe

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki Babuni

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki Babuni

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!