Majestatyczny wilgotny makowiec
MagdalenaBlaszczyk
Zawsze Makowiec kojarzył mi się skomplikowanym ciastem. Pewnego dnia przejęłam przepis mojej babci, nie byłabym sobą, gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Od kilku lat to właśnie mój przepis króluje na naszym wigilijnym stole. W smaku jest troszkę inny niż tradycyjny makowiec. Jest wilgotny i wspaniały. Można zrobić go na kakaowym spodzie, bądź nie. Polecam każdemu wypróbować ten przepis!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
9777
kcal
Białka
241
gram
Węglowodany
699
gram
Tłuszcze
692
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zawsze Makowiec kojarzył mi się skomplikowanym ciastem. Pewnego dnia przejęłam przepis mojej babci, nie byłabym sobą, gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Od kilku lat to właśnie mój przepis króluje na naszym wigilijnym stole. W smaku jest troszkę inny niż tradycyjny makowiec. Jest wilgotny i wspaniały. Można zrobić go na kakaowym spodzie, bądź nie. Polecam każdemu wypróbować ten przepis!
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
100 g masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. żółtka
70 g cukier
1 łyżka kakao decomorreno
600 g mak niebieski
1 szkl. cukier puder
30 dag. masło
5 łyżka miód wielokwiatowy
10 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżecz. cynamon
1 dag. soda oczyszczona
4 łyżka kakao decomorreno
100 g czekolada gorzka
Przygotowanie
Szklankę mąki, 100 g masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 żółtka, 70 g cukru oraz łyżkę kakao w temperaturze pokojowej zagnieść i cienko nałożyć na dużą tortownicę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 170 st. przez około 12-15 minut.
Mak gotujemy przez 30 minut, przekręcamy 3 razy przez maszynkę. 10 żółtek utrzeć, dodawać cukier puder, masło, miód, mąkę ziemniaczaną, cynamon, sodę, kakao oraz powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywno - połączyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami i makiem. Wymieszać. Przełożyć na podpieczony spód.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po wystudzeniu udekorować wedle uznania. Mój makowiec polany jest rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypany suszonymi morelami. Polecam zamiast morel, orzechy lub migdały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
9777
kcal
Białka
241
gram
Węglowodany
699
gram
Tłuszcze
692
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Jajka