Majestatyczny wilgotny makowiec

MagdalenaBlaszczyk
Majestatyczny wilgotny makowiec

0

5 / 1

Zawsze Makowiec kojarzył mi się skomplikowanym ciastem. Pewnego dnia przejęłam przepis mojej babci, nie byłabym sobą, gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Od kilku lat to właśnie mój przepis króluje na naszym wigilijnym stole. W smaku jest troszkę inny niż tradycyjny makowiec. Jest wilgotny i wspaniały. Można zrobić go na kakaowym spodzie, bądź nie. Polecam każdemu wypróbować ten przepis!

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

100 g masło

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 szt. żółtka

70 g cukier

1 łyżka kakao decomorreno

600 g mak niebieski

1 szkl. cukier puder

30 dek. masło

5 łyżka miód wielokwiatowy

10 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżeczka cynamon

1 dek. soda oczyszczona

4 łyżka kakao decomorreno

100 g czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Szklankę mąki, 100 g masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 żółtka, 70 g cukru oraz łyżkę kakao w temperaturze pokojowej zagnieść i cienko nałożyć na dużą tortownicę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 170 st. przez około 12-15 minut.

2

Mak gotujemy przez 30 minut, przekręcamy 3 razy przez maszynkę. 10 żółtek utrzeć, dodawać cukier puder, masło, miód, mąkę ziemniaczaną, cynamon, sodę, kakao oraz powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywno - połączyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami i makiem. Wymieszać. Przełożyć na podpieczony spód.

3

Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po wystudzeniu udekorować wedle uznania. Mój makowiec polany jest rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypany suszonymi morelami. Polecam zamiast morel, orzechy lub migdały.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły