Mafaldine a la carbonara
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Mafaldine a la carbonara](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977429025.jpeg&w=3840&q=75)
Inna wersja tradycyjnego, włoskiego makaronu - z szynką.
0
0 / 0
Inna wersja tradycyjnego, włoskiego makaronu - z szynką.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
300 śmietana 18%
1 szczyp. sól
400 g makaron wstążki krótkie
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. serek topiony
0.50 szt. nać pietruszki
1 łyżka olej
20 dag. szynka
Przygotowanie
1
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2
Szynkę pokroić w kosteczkę, smażyć na łyżce oleju. Dodać rozdrobniony serek topiony, zalać 200ml śmietanki, przyprawić solą, pieprzem. Gotować aż ser się całkowicie stopi.
3
Pozostałą śmietankę wymieszać z żółtkami. Zdjąć sos z gazu, zalać śmietanką z żółtkami i energicznie mieszać.
4
Dodać pietruszkę. Sos wymieszać z makaronem. Podawać od razu.