Mafaldine a la carbonara
m7
Inna wersja tradycyjnego, włoskiego makaronu - z szynką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Inna wersja tradycyjnego, włoskiego makaronu - z szynką.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 śmietana 18%
1 szczyp. sól
400 g makaron wstążki krótkie
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. serek topiony
0.50 szt. nać pietruszki
1 łyżka olej
20 dag. szynka
Przygotowanie
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szynkę pokroić w kosteczkę, smażyć na łyżce oleju. Dodać rozdrobniony serek topiony, zalać 200ml śmietanki, przyprawić solą, pieprzem. Gotować aż ser się całkowicie stopi.
Pozostałą śmietankę wymieszać z żółtkami. Zdjąć sos z gazu, zalać śmietanką z żółtkami i energicznie mieszać.
Dodać pietruszkę. Sos wymieszać z makaronem. Podawać od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.