Mafaldine a la carbonara

m7
Mafaldine a la carbonara

0

0 / 0

Inna wersja tradycyjnego, włoskiego makaronu - z szynką.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 śmietana 18%

1 szczyp. sól

400 g makaron wstążki krótkie

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. serek topiony

0.50 szt. nać pietruszki

1 łyżka olej

20 dag. szynka

Przygotowanie


1

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

2

Szynkę pokroić w kosteczkę, smażyć na łyżce oleju. Dodać rozdrobniony serek topiony, zalać 200ml śmietanki, przyprawić solą, pieprzem. Gotować aż ser się całkowicie stopi.

3

Pozostałą śmietankę wymieszać z żółtkami. Zdjąć sos z gazu, zalać śmietanką z żółtkami i energicznie mieszać.

4

Dodać pietruszkę. Sos wymieszać z makaronem. Podawać od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

747

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły