Mac and cheese jak u Kevina
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Mac and cheese jak u Kevina](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1701439556911.jpg&w=3840&q=75)
Kultowy przepis na amerykański, obłędnie serowy Mac and cheese jak z filmu.
2
0 / 0
Kultowy przepis na amerykański, obłędnie serowy Mac and cheese jak z filmu.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
180 g lubella sprężynki
200 ml mleko
150 g ser cheddar
30 g parmenzan
1 łyżka masło
1 łyżka mąka
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
W garnku z grubym dnem lub w woku rozpuść masło. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podsmażaj ok. 30 sek. Wlej mleko i gotuj na małym ogniu przez ok. 3-5 min, aż zgęstnieje (zrobi się beszamel).
W międzyczasie zetrzyj cheddar na tarce. Dodaj go do mleka i gotuj, mieszając cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia – sos powinien być gładki. Wymieszaj całość z makaronem, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Mac and cheese podawaj z posiekaną natką pietruszki.