Mac and cheese jak u Kevina

Lubella
Mac and cheese jak u Kevina

2

0 / 0

Kultowy przepis na amerykański, obłędnie serowy Mac and cheese jak z filmu.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

180 g lubella sprężynki

200 ml mleko

150 g ser cheddar

30 g parmenzan

1 łyżka masło

1 łyżka mąka

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2

W garnku z grubym dnem lub w woku rozpuść masło. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podsmażaj ok. 30 sek. Wlej mleko i gotuj na małym ogniu przez ok. 3-5 min, aż zgęstnieje (zrobi się beszamel).

3

W międzyczasie zetrzyj cheddar na tarce. Dodaj go do mleka i gotuj, mieszając cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia – sos powinien być gładki. Wymieszaj całość z makaronem, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

4

Mac and cheese podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

826

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły