Mac & cheese a'la francuska zupa cebulowa

Lubella
Mac & cheese a'la francuska zupa cebulowa

0

0 / 0

Wyobraź sobie kremowe mac & cheese, ale w zupełnie nowej odsłonie! Makaron w gęstym, kremowym sosie serowym z cheddarem i mozzarellą zapieczony z karmelizowaną cebulą i chrupiącą posypką z bagietki — to połączenie dwóch klasyków. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze płynny, a wierzch chrupiący. To idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe kombinacje smakowe. Gotowy makaron świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, treściwego i pełnego smaku.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Makaron z sosem

250 g makaron sprężynki lubella

50 g masło

500 ml mleko 3,2%

50 g ser mozzarella wiórki

50 g ser cheddar

1 łyżecz. musztarda

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

50 g mąka pszenna lubella

Karmelizowana cebula

2 szt. cebula cukrowa

30 g masło

0.50 łyżecz. tymianek

150 ml bulion

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Posypka z bagietki

1 szt. mała bagietka

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. tymianek

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Pokrój obraną cebulę w pióra.

2

Rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę i smaż, mieszając, aż się skarmelizuje i nabierze złoto-brązowego koloru.

3

Dodaj bulion i tymianek. Redukuj płyn przez ok. 10 minut, aż cebula go wchłonie. Odstaw na bok.

4

Pokrój bagietkę w kromki, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.

5

Ustaw piekarnik na tryb grilla na 180°C. Wstaw bagietkę i piecz, aż będzie chrupiąca i złocista (w trakcie pieczenia przewróć kromki na drugą stronę).

6

Upieczone bagietki zmiel w malakserze na grubą bułkę tartą.

7

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

8

Przygotuj zasmażkę. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i mieszając, smaż przez ok. 2 minuty.

9

Do zasmażki wlewaj stopniowo zimne mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy wlejesz całe mleko, a sos zgęstnieje, dodaj tarte sery, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz musztardę. Zmniejsz moc na kuchence i ciągle mieszając, rozpuść sery w sosie.

10

Do rondla z gotowym sosem dodaj makaron i wymieszaj tak, aby pokrył cały makaron.

11

Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż karmelizowaną cebulę, posyp zmieloną bagietką oraz odrobiną tartego sera.

12

Wstaw naczynie do piekarnika z opcją grill 180°C i piecz około 5 minut, aż ser się zarumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły