Mac & cheese a'la francuska zupa cebulowa

Lubella

Wyobraź sobie kremowe mac & cheese, ale w zupełnie nowej odsłonie! Makaron w gęstym, kremowym sosie serowym z cheddarem i mozzarellą zapieczony z karmelizowaną cebulą i chrupiącą posypką z bagietki — to połączenie dwóch klasyków. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze płynny, a wierzch chrupiący. To idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe kombinacje smakowe. Gotowy makaron świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, treściwego i pełnego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wyobraź sobie kremowe mac & cheese, ale w zupełnie nowej odsłonie! Makaron w gęstym, kremowym sosie serowym z cheddarem i mozzarellą zapieczony z karmelizowaną cebulą i chrupiącą posypką z bagietki — to połączenie dwóch klasyków. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze płynny, a wierzch chrupiący. To idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe kombinacje smakowe. Gotowy makaron świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, treściwego i pełnego smaku.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Makaron z sosem
250 g makaron sprężynki lubella
50 g masło
500 ml mleko 3,2%
50 g ser mozzarella wiórki
50 g ser cheddar
1 łyżecz. musztarda
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
50 g mąka pszenna lubella
Karmelizowana cebula
2 szt. cebula cukrowa
30 g masło
0.50 łyżecz. tymianek
150 ml bulion
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Posypka z bagietki
1 szt. mała bagietka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. tymianek
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Pokrój obraną cebulę w pióra.
Rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę i smaż, mieszając, aż się skarmelizuje i nabierze złoto-brązowego koloru.
Dodaj bulion i tymianek. Redukuj płyn przez ok. 10 minut, aż cebula go wchłonie. Odstaw na bok.
Pokrój bagietkę w kromki, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
Ustaw piekarnik na tryb grilla na 180°C. Wstaw bagietkę i piecz, aż będzie chrupiąca i złocista (w trakcie pieczenia przewróć kromki na drugą stronę).
Upieczone bagietki zmiel w malakserze na grubą bułkę tartą.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj zasmażkę. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i mieszając, smaż przez ok. 2 minuty.
Do zasmażki wlewaj stopniowo zimne mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy wlejesz całe mleko, a sos zgęstnieje, dodaj tarte sery, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz musztardę. Zmniejsz moc na kuchence i ciągle mieszając, rozpuść sery w sosie.
Do rondla z gotowym sosem dodaj makaron i wymieszaj tak, aby pokrył cały makaron.
Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż karmelizowaną cebulę, posyp zmieloną bagietką oraz odrobiną tartego sera.
Wstaw naczynie do piekarnika z opcją grill 180°C i piecz około 5 minut, aż ser się zarumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.