0

Składniki

400 Gramów
ingridient
makaron lubella wstążki długie
500 Gramów
mięso (dziczyzna lub wieprzowina)
200 Gramów
Świeże grzyby leśne
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
250 Mililitrów
śmietana
1 Łyżka
mąka
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szczypta
Słodka papryka w proszku
1 Szczypta
ziele angielskie
1 Sztuka
liść laurowy
1 Szczypta
Natka pietruszki

do smażenia

1 Łyżka
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, papryką, np. ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojony czosnek.
  2. Pozostawiamy pod przykryciem na noc w chłodnym miejscu.
  3. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na patelni z tłuszczem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w piórka cebule.
  4. Całość smażymy, aż mięso się zrumieni
  5. Na osobnej patelni rozgrzewamy np. masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa.
  6. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min.
  7. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.
  8. Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz
Aromatyczna fasolka po bretońsku

Polędwiczki duszone w cydrze

Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Tradycyjne gołąbki

Łatwy Do 1,5 godz
Tradycyjne gołąbki

Bigos świąteczny

Średni Do 3 godz
Bigos świąteczny

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!