LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW - Makaron z gulaszem mięsno grzybowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
blogerzydlalubelli
![LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW - Makaron z gulaszem mięsno grzybowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975342805.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella wstążki długie
500 g mięso (dziczyzna lub wieprzowina)
200 g świeże grzyby leśne
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
250 śmietana
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. słodka papryka w proszku
1 szczyp. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szczyp. natka pietruszki
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, papryką, np. ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojony czosnek.
Pozostawiamy pod przykryciem na noc w chłodnym miejscu.
Następnie kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na patelni z tłuszczem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w piórka cebule.
Całość smażymy, aż mięso się zrumieni
Na osobnej patelni rozgrzewamy np. masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa.
Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.
Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.