LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW - Makaron z gulaszem mięsno grzybowym

blogerzydlalubelli

Wartości odżywcze na porcję
Energia
732
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella wstążki długie
500 g mięso (dziczyzna lub wieprzowina)
200 g świeże grzyby leśne
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
250 śmietana
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. słodka papryka w proszku
1 szczyp. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szczyp. natka pietruszki
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, papryką, np. ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojony czosnek.
Pozostawiamy pod przykryciem na noc w chłodnym miejscu.
Następnie kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na patelni z tłuszczem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w piórka cebule.
Całość smażymy, aż mięso się zrumieni
Na osobnej patelni rozgrzewamy np. masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa.
Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.
Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
732
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.