Łososiowe ketchupowe

Dudek.anna.maria
Łososiowe ketchupowe

0

0 / 0

Klasyka grila w niecodziennej odsłonie. Król łosoś w ketchupowych marynatach, z dodatkiem miodu z mniszka lekarskiego oraz sosu sojowego.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g świeży łosoś

1 szcz. sól, pieprz

2 szt. plaster cytryny

4 szt. mięta

3 łyżka sos sojowy

6 łyżka ketchup kotlin łagodny

3 łyżka domowy miód z mniszka lekarskiego

0.25 szt. papryka czerwona

2 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

0.25 szt. cukinia zielona mała

0.50 szt. cebula biała

4 szt. pomidorki truskawkowe

2 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. cebula szalotka

1 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka majonez

Przygotowanie


1

Łososia przekroić na 2 części i przyprawić. Przygotować 2 marynaty.

2

1 marynata: 3 łyżki sosu sojowego wymieszać w pojemniku z 3 łyżkami ketchupu Kotlin. Włożyć do marynaty pierwszy kawałek łososia (skórą do góry). Schłodzić w lodówce.

3

2 marynata: wymieszać w pojemniku 3 łyżki ketchupu Kotlin z 3 łyżkami domowego miodu z mniszka lekarskiego. Włożyć drugi kawałek łososia (skórą do góry). Schłodzić w lodówce.

4

Cukinię, paprykę, cebulę i pomidorki pokroić. Przyprawić, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do lodówki.

5

Ogórki konserwowe Krakus oraz szalotkę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem. Wstawić do lodówki.

6

Zamarynowane łososie przełożyć na kawałki folii aluminiowej. Na wierzch położyć półplasterki cytryny i listki mięty. Zawinąć w sakiewki i grillować. Warzywa przełożyć do torebki do grilowania. Grillować do miękkości.

7

Na talerz nałożyć przygotowany z ogórków i szalotki sos. Następnie warzywa i łososia. Gotowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły