Łosoś ze szpinakiem

m7
Łosoś ze szpinakiem

1

0 / 0

Takie danie jest bardzo wyrafinowane - idealne na uroczyste obiady.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

5 szcz. sól, pieprz

500 g łosoś świeży

20 g olej rzepakowy uniwersalny

350 g szpinak mrożony

200 g ser pleśniowy blue

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje - szpinak nie powinien być wodnisty.

2

W międzyczasie przygotowujemy łososia. Ja polecam ugotowanie go na parze, zajmuje to około 30 minut, po 15 na każdej stronie. Aczkolwiek można również usmażyć łososia na małej ilości oleju.

3

Kiedy szpinak na patelni już będzie odpowiedni (rozmrożony, bez nadmiaru wody), dodajemy do niego przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser pleśniowy kroimy na drobne kawałeczki i połowę porcji (100g) wrzucamy do szpinaku dokładnie mieszając.

4

Na talerzu układamy rybę, przykrywamy pierzynką ze szpinaku, a na wierzchu układamy pozostały ser pleśniowy (po 50g na talerz). Podajemy z ugotowanym ryżem i półwytrawnym białym winem. Smacznego!

5

Uwaga: ser pleśniowy pod wpływem wyższej temperatury uwalnia swój aromat i jest dosyć intensywny. Można to danie przygotować w wersji łagodniejszej, na przykład używając mniej sera pleśniowego Lazur Błękitny albo użyć sera pleśniowego Lazur Srebrzysty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły