Łosoś zapiekany ze szpinakiem i piórami w sosie z gorgonzoli
lubella
Polędwiczki z łososia zapiekane z makaronem i szpinakiem to prosta ale efektowna zapiekanka, która zachwyci kubki smakowe każdego wielbiciela ryb!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
779
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polędwiczki z łososia zapiekane z makaronem i szpinakiem to prosta ale efektowna zapiekanka, która zachwyci kubki smakowe każdego wielbiciela ryb!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g polędwiczki z łososia
150 g makaron lubella pióra
100 g świeży szpinak
80 g ser gorgonzola
100 śmietanka 30%
1 łyżka starta skórka cytryny
1 łyżka sos sojowy ciemny
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Łososia pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem startej skórki z cytryny, pieprzu i szczypty soli.
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Kremówkę wymieszać z drobno pokruszonym serem oraz gałką muszkatołową.
Spód formy do zapiekania wysmarować oliwą, wyłożyć makaronem, kolejno położyć warstwę świeżych liści szpinaku, a na wierzch położyć łososia i zalać sosem śmietanowo-serowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
779
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.