Łosoś zapiekany ze szpinakiem i piórami w sosie z gorgonzoli
lubella
0
0 / 0
Polędwiczki z łososia zapiekane z makaronem i szpinakiem to prosta ale efektowna zapiekanka, która zachwyci kubki smakowe każdego wielbiciela ryb!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g polędwiczki z łososia
150 g makaron lubella pióra
100 g świeży szpinak
80 g ser gorgonzola
100 śmietanka 30%
1 łyżka starta skórka cytryny
1 łyżka sos sojowy ciemny
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Łososia pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem startej skórki z cytryny, pieprzu i szczypty soli.
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Kremówkę wymieszać z drobno pokruszonym serem oraz gałką muszkatołową.
Spód formy do zapiekania wysmarować oliwą, wyłożyć makaronem, kolejno położyć warstwę świeżych liści szpinaku, a na wierzch położyć łososia i zalać sosem śmietanowo-serowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut.