Łosoś zapiekany ze szpinakiem i piórami w sosie z gorgonzoli

lubella
Łosoś zapiekany ze szpinakiem i piórami w sosie z gorgonzoli

0

0 / 0

Polędwiczki z łososia zapiekane z makaronem i szpinakiem to prosta ale efektowna zapiekanka, która zachwyci kubki smakowe każdego wielbiciela ryb!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g polędwiczki z łososia

150 g makaron lubella pióra

100 g świeży szpinak

80 g ser gorgonzola

100 śmietanka 30%

1 łyżka starta skórka cytryny

1 łyżka sos sojowy ciemny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Łososia pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem startej skórki z cytryny, pieprzu i szczypty soli.

2

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

3

Kremówkę wymieszać z drobno pokruszonym serem oraz gałką muszkatołową.

4

Spód formy do zapiekania wysmarować oliwą, wyłożyć makaronem, kolejno położyć warstwę świeżych liści szpinaku, a na wierzch położyć łososia i zalać sosem śmietanowo-serowym.

5

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

779

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły