Łosoś z warzywami w białym sosie

maspexdigital
Łosoś z warzywami w białym sosie

Średnia 5 / 1

Oceń!

Sprawdź nasz przepis na Łososia z warzywami w białym sosie. Łosoś gotowany na parze z dodatkiem kalafiora i brokuła to bardzo łatwe do wykonania danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole. Wystarczy ugotować wszystkie składniki (najlepiej osobno) i podawać je z jasnym sosem z dodatkiem czosnku.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. sos uniwersalny jasny łowicz

300 g filet z łososia

1 łyżecz. sól, pieprz

3 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 szt. kalafior

1 szt. brokuły

1 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


Umyj kalafiora i brokuła, podziel na różyczki i ugotuj na parze aż zmiękną.

Krok 1

Rybę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Rybę dopraw solą i pieprzem, gotuj na parze 10-15 minut zależnie od grubości filetu.

Krok 3

Czosnek pokrój w płatki i podsmaż na oleju do delikatnej zmiany barwy.

Krok 4

Dodaj sos i duś przez ok. 3 minuty.

Krok 5

Rybę i warzywa polej sosem i skrop sokiem z cytryny.

Krok 6

Wartości odżywcze na porcję


Energia

437

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły